Jounin Kaupan Sampo Kaulanen: ”Byrokratia on puhdasta tyhmyyttä”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tuurin kyläkaupan lisäksi myös toinen kyläkauppa on noussut viime kuukausina ihmisten tietoisuuteen, kun Äkäslompololla sijaitseva Jounin Kauppa on aiheuttanut kovasti keskustelua erityisesti sosiaalisessa mediassa. Stara tapasi Jounin Kauppaa pyörittävän kauppias Sampo Kaulasen ja tiedusteli tempauksen taustoja.

Parhaillaan verkossa puhuttaa Jounin Kaupan suuren suosion saanut hävikkikampanja. Kaulasen käytännönläheisyys korostuu etenkin miehen kauppiastoiminnassa. Hän haluaa luottaa omaan ja asiakkaidensa järkeen sen sijaan, että noudattaisi kaikkia virkamiesten laatimia säädöksiä ja ehtoja pilkuntarkasti. Hyvänä esimerkkinä ovat hänen myymänsä kakkoslaadun vihannekset, jotka eivät täyttäneet ulkonäöllisesti normeja. Suomalaiset rakastuivat kieroihin kurkkuihin, joita ei normaalisti edes myydä.

– Asioita tulisi ajatella järjellä. Esimerkiksi kieroja kurkkuja työnnetään jopa roskiin, vaikka ne ovat ihan käyttökelpoista kamaa. Samaan aikaan ihmiset sanovat, että he haluaisivat halvempaa tuotetta ja ruokaa. Kauppiaat tuskailevat, kun ruoan hinta nousee. Kaikki tämä johtuu ainoastaan säännöistä ja byrokratiasta, eli puhtaasta tyhmyydestä. Kukaan ei kehtaa puhua asiasta, vaikka kaikki tietävät mistä on kyse, Sampo lataa täyslaidallisen Staran haastattelussa.

– Minulle nousee tällaisesta toiminnasta sarvi otsaan ja siksi haluan kapinoida vastaan. Toteutan järkevää toimintaa, vaikka se liikkuisi virallisesta näkökulmasta ajateltuna lain rajamailla. Asioihin tulisi saada muutos, jotta maailmasta tulisi edes vähän parempi paikka. Rumat vihannekset olivat kaiken lisäksi maultaan parempia kuin ”ykkösluokan” kamat. Niistä tehtiin makutesti asian todistamiseksi.

Jounin Kauppa
Jounin Kauppa

Moni on seurannut huolestuneena, kuinka paljon ihmiset heittävät käyttökelpoista ruokaa roskiin. Kuluttajat sekoittavat liian helposti Parasta ennen -merkityt tuotteet niihin, joihin on merkitty tarkemmin määritelty Viimeinen käyttöpäivä -merkintä. Ihmisten kannattaa luottaa enemmän omiin aisteihinsa ruoan terveellisyyden ja käyttökelpoisuuden suhteen kuin tuijottaa paketin kyljessä olevia päivämääriä.

– Se on ihan sama jugurttien ja hapanmaitotuotteiden kanssa. Tiedän aivan satavarmasti senkin, että ne säilyvät paljon pidempään mitä niissä luvataan. Päivämäärät on merkitty vain siksi, että tehtaat eivät voi luvata sataprosenttista säilyvyyttä kaikkiin tuotteisiin tietyn ajan jälkeen. Mitä sitten? Onhan täällä ketkutettu hengissä tähänkin saakka.

– Yhteiskunta on mennyt ihan hulluksi, kun ihmisten toimintaa säädellään ja paapotaan. Tuntuu, että kaikessa pitää olla joku laki tai direktiivi, ettei ihmisten omaan järkeen ja arvostelukykyyn luoteta. Meitä holhotaan liikaa, Sampo pamautti jyrkästi.

Käy tutustumassa Jounin Kaupan värikkääseen Facebook-toimintaan tästä.