Liikenne jumiutui täysin – et usko miten autoilijat reagoivat!

Autot · Terhi Piiroinen

Suomessa pahimmat liikenneruuhkat koetaan yleensä isoissa kaupunkikeskittymissä aamuseitsemän ja -kymmenen välissä sekä uudestaan iltapäivällä, kun työmatkalaiset suunnistavat autoillaan kotiin. Ruuhkaan ei kannata koskaan lähteä lyhyen pinnan ja kiireaikataulun kera.

YouTube
YouTube

Ruuhkaa syntyy etenkin erikoistilanteissa, joissa tie pannaan kokonaan poikki esimerkiksi onnettomuuden tai poikkeuksellisen sään vuoksi. Tällöin ihmisten on turha pilata päiväänsä ratissa raivoamalla, vaan tyytyä kohtaloon. Nyt saadaan esimerkkiä siitä, kuinka Yhdysvalloissa on suhtauduttu tunnin kestäneeseen tiesulkuun. Kaksi North Steel Drums -yhtyeen rumpalia päätti nimittäin viihdyttää jumiin jääneitä autoilijoita.

Pian ihmiset pitivätkin rumpujen innoittamana pienimuotoiset bileet. He ajattelivat, että mitä väliä pienistä pysähdyksistä, ja pyhittivät pienen hetken juhlimista varten. Ihmiset aloittivat limboamisen ja tanssimisen. Ei elämää kannata ottaa niin vakavasti, tosin Suomessa tämäkin ilonpito olisi varmasti kielletty liikennesääntöjen vastaisena toimintana.

Ruuhkat voidaan välttää myös riittävällä liikennesuunnittelulla, jossa kiinnitetään huomiota kaupunkien kaavoitukseen ja työpaikkojen, palveluiden ja asuntojen sijaintiin. Joissakin maissa on otettu käyttöön myös ruuhkamaksuja ja tulleja, joiden avulla ihmisiä kannustetaan välttämään yksityisautoilua tiettyyn kellonaikaan.