Paratiisisaarten karu kääntöpuoli paljastui – saarellinen roskaa!

Matkailu Viihdeuutiset · Annika Kela

Kun puhutaan Malediiveistä, tulee monella ensimmäisenä mieleen paratiisisaaret keskellä kristallinkirkasta vettä sekä upeat rannat bungaloweineen ja palmuineen. Suosittu loma- ja häämatkakohde on suurelta osin juuri sellainen, lukuunottamatta saaren karumpaa puolta.

Alisonsadventures.com
Alisonsadventures.com

Malediiveiltä löytyy useita paikkoja, joita ei turisteille esitellä. Nämä paikat ovat niitä, minne meren kuljettamat jätteet kerääntyvät ja minne saarien roskat kuljetetaan. Palkittu kuvaaja ja elokuvantekijä Alison Teal on kuvannut videon Malediiveillä sijaitsevasta Thilafushista, joka paremmin tunnetaan jätesaarena.

Kyseessä on valtava saari, joka on täynnä jätettä. Suurin osa on muovijätettä, joka ei luonnossa hajoa. Jätteet ovat peräisin elintarvikkeista, joita turistit kuluttavat eniten. Osa jätteestä on ajelehtinut virtojen mukana mereen.

Tealin näkemys on, että ihmisten kulutuskäyttäytymisessä suuri ongelma. Siihen on yksinkertainen ratkaisu – kierrätys. Teal on ottanut upeita kuvia siitä, miten muovijätettä voitaisiin hyödyntää. Jäte on suuri rasite luonnolle. Saarien vedenalainen elämä kärsii jätteen määrästä. Pienillä muutoksilla voisi saada aikaan suuria parannuksia nykyiseen tilanteeseen.