Pistokset historiaan? Piikikäs pilleri voi korvata injektioruiskun

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ruiskun ja neulan avulla annettava injektiopistos saa monen piikkikammoisen ulvomaan pelosta jo ennen lääkkeen antamista. Nyt tiedemiehet kehittelevät uusia vaihtoehtoja lääkkeiden antamiseen, ja yksi potentiaalinen vaihtoehto on piikkinen pilleri, joka annostelee lääkkeen suoraan suoleen.

YouTube
YouTube

Hurjalta kuulostavaa lääkeannostelijaa on testattu jo eläinkokeilla. Kyse on Massachusetts General Hospitalin ja teknillisen korkeakoulu MIT:n yhteisprojektista, jonka avulla pyritään korvaamaan myös tavallisimpia suun kautta otettujen ja vatsakipuja aiheuttavien lääkkeiden valikoimaa. Tutkijoiden mukaan uusi piikkikapseli toimii injektion tavoin, mutta ei aiheuta kipua.

Kapseli sulaa suolistossa piikkien ympäriltä, ja pienet mikrokokoiset piikit pääsevät lävistämään ja ruiskuttamaan lääkettä suoraan ihmisen suolistoon tasaiseen tahtiin. Kehitystyö on kuitenkin kesken, ja parhaillaan pohditaan vaihtoehtoa, jossa metallista valmistettu piikkikompleksi korvattaisiin sokerista valmistetulla versiolla, MIT News uutisoi.