Arkeologit löysivät Draculan vankityrmän: ”Hän oli täällä”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman kuuluisin vampyyri, Dracula, on seikkaillut Bram Stokerin kirjoittamassa samannimisessä romaanissa sekä sadoissa elokuvissa, sarjoissa, videopeleissä ja sarjakuvissa. Seuraavaksi hahmo palaa valkokankaalle Dracula Untold -elokuvassa.

Dracula ei ole kuitenkaan täysin keksitty hahmo, vaan sen esikuvana toimi 1400-luvulla elänyt Valakian ruhtinas, Vlad Tepesiin. Legendojen mukaan mies oli erikoistunut vastustajiensa verisiin teurastustapoihin, minkä vuoksi hän sai lisänimen Vlad Seivästäjä. Nyt turkkilaiset arkeologit uskovat löytäneensä vankityrmän, jossa Vlad Tepes oli vangittuna 1400-luvun puolivälissä.

Hurriyet Daily News -lehden mukaan tutkijat ovat löytäneet ottomaaneille tuohon aikaan kuuluneen Tokatin linnan raunioista salaisen tunnelin ja joukon vankityrmiä. Arkeologit ovat varmoja, että Vlad Tepesiä pidettiin yhdessä näistä tyrmistä hänen jouduttuaan ottomaanien vangiksi veljensä Radun kanssa vuonna 1442.

– On vaikeaa arvioida, missä huoneessa Draculaa pidettiin, mutta hän oli täällä, arkeologi Ibrahim Cetin kertoo Daily News -lehdelle.

Vlad Tepes vapautettiin vankityrmästä sen jälkeen kun hänen isänsä ja yksi hänen veljistään tapettiin. Washington Post -lehden mukaan miehen uskotaan aloittaneen tämän jälkeen brutaalin tapansa teloittaa vastustajansa seivästämällä nämä. Vlad Tepesin ja Vlad Seivästäjän lisäksi mies tunnettiin nimellä Vlad Dracul, eli lohikäärme, sillä hänen isänsä kuului salaiseen Lohikäärme-ritarikuntaan.