Valvira kielsi suomalaisen Fifty-Sixty -lonkeron – näin siinä sitten kävi!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen holhousyhteiskunta on kantanut viime aikoina hedelmää poikkeuksellisen paljon, sillä hallituksesta, eduskunnasta ja virkamieskoneistosta on tullut kansalaisille ennennäkemättömään tahtiin uusia kieltoja määräyksiä. Nyt eräässä niistä on saatu markkinaoikeudessa yllätyskäänne.

Fifty-Sixty -lonkero
Fifty-Sixty -lonkero

Staran haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kielsi maaliskuussa antamallaan päätöksellä Fifty-Sixty -nimisen alkoholijuoman Suomen markkinoilta. Syyksi viranomaiset kertoivat, että pakkauksen antama kokonaisvaikutelma luo mielikuvan mäkihyppääjä Matti Nykäsestä ja että tuotteen nimi tulee Nykäsen tunnetuksi tekemästä lausahduksesta ”Se on ihan fifty-sixty, miten käy”. Nykänen ei ole viranomaisten mielestä sovelias alkoholijuoman keulakuvaksi, koska hänen julkisuuskuvansa liittyy liikaa päihteisiin.

– Matti Nykäsen henkilö ja julkisuuskuva liittyvät olennaisesti Fifty-Sixty -juomaan. Nykänen on jo urheilu-urallaan, mutta varsinkin sen jälkeen ollut säännöllisesti julkisuudessa päihteidenkäyttönsä ja siitä aiheutuneiden ongelmien johdosta. Erityisesti alkoholinkäyttötilanteisiin liittyvät väkivallanteot ja niistä seuranneet tuomiot osoittavat, että Nykänen ei ole sovelias henkilö alkoholijuoman keulakuvaksi, Valvira perusteli kieltoaan.

– Fifty-Sixty-nimisen juoman tuoteideaa itsessään sekä sen markkinointitapaa, joka hyödyntää Matti Nykäsen henkilöä sekä häneen liittyviä humoristiseksi tarkoitettuja, osittain myös alkoholinkäyttöön vihjaavia lausahduksia, voidaan pitää yleisesti hyväksyttyjen yhteiskunnan arvojen vastaisena, sopimattomana ja näin ollen alkoholilain 33 §:n 2 momentin 7 kohdan vastaisena myynninedistämisenä. Tuotteen myynninedistämistoiminnan voidaan myös kokonaisuudessaan katsoa merkitsevän runsaan alkoholinkäytön hyväksymistä toiminnan vitsikkääksi tekemisen muodossa, Valvira jatkoi perustelujaan.

Lappeenrannassa valmistetun kotimaisen Fifty-Sixty -lonkeron valmistuttaja Mercantem Oy valitti Valviran kiellosta markkinaoikeuteen ja vaati kiellon kumoamista. Nyt markkinaoikeus on tehnyt asiassa ratkaisunsa, ja odotetusti hylännyt Valviran langettaman kiellon kaikilta osin perusteettomana.

Markkinaoikeus muun muassa vahvisti, että Matti Nykästä ei käytetä tuotteen keulakuvana ja että viranomaiset olivat tulkinneet väärin ”Ehkä otat, ehkä et?” -sanontaa, joka viranomaisten mukaan kehotti alkoholin runsaaseen käyttöön. Lisäksi markkinaoikeus kumosi Valviran virheellisen väittämän siitä, että tuotteen etiketissä oleva mäkihyppääjä näyttäisi nimenomaan Matti Nykäseltä.

Mercantem Oy -yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Koivikko kertoi hetki sitten Staralle olevansa tyytyväinen markkinaoikeuden ratkaisuun, mutta paljasti samalla Valviran käytännössä onnistuneen tavoitteessaan. Fifty-Sixty -lonkeroa ei nimittäin tällä hetkellä tuoteta lainkaan.

– Valvira onnistui siinä mitä se hakikin, eli Fifty-Sixty poistuu kaupoista nyt syksyn aikana. Ainakaan toistaiseksi sitä ei tehdä lisää, eli Fifty-Sixtyä myydään se mitä kauppojen hyllyillä on jäljellä, toimitusjohtaja Koivikko totesi Staralle.

– Elimme keväästä saakka epävarmuudessa, emmekä voineet tarjota tuotetta kaupoille. Emme voineet panostaa tuotteeseen, kun emme tienneet miten tässä käy. Tuote on kuitenkin hyvä ja voimme tehdä sitä nyt myöhemmin lisää. Fifty-Sixtyn tilalle kehitimme uuden Vamos-lonkeron.