Tutkijat: Kahvinhimo kulkee geeneissä!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat kahvin suurkuluttajia, ja meillä on ainoana maana säädetty jopa laki virallisista kahvitauoista. Nyt kuitenkin Harvardin yliopiston tutkijat julistavat, että kahvintarve on määritelty ihmisen geeneissä jo ennen lakipykäliä.

Jokainen voi siis syyttää vanhempiaan kahviaddiktiostaan, sillä se, miten elimistö reagoi ja janoaa kahvia, johtuu loppupeleissä geneettisestä perimästä. Harvardilaiset tutkijat suorittivat kahvin juomiseen liittyvän kyselyn peräti 120.000 kahvittelijalle. Sen jälkeen vastaajista otettiin DNA-testit, ja tulokset osoittivat ihmisten tarvitsevan kofeiinia sen mukaan, mikä heidän geneettinen taustansa oli, USA Today uutisoi.

Ihmiset voidaan jakaa kuuteen eri kategoriaan kofeiinitarpeensa mukaan. Neljä näistä liittyy kofeiinin palkitsevaan vaikutukseen ja siihen, kuinka se vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntajärjestelmään. Kaksi muuta ihmiskategoriaa liittyy enemmän kofeiinin vaikutuksiin ihmisten verensokerissa ja kolesterolitasoissa. Kerroimme taannoin, että kahvinjuojilla on pienempi riksi sairastua kakkostyypin diabetekseen ja Parkinsonin tautiin. Heillä myös esiintyy harvemmin sappikiviä.