Valvira-farssi naurattaa somessa: Tässäkö Finlandia-talon kohtalo?

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomalaiset ovat saaneet viime päivinä tyrmistyä kerta toisensa jälkeen uuden alkoholimainontaa koskevan lain vaikutuksista ja viranomaisten linjauksista. Koffgate ja Viskigate ovat saaneet lukemattomia seuraajia, sillä viranomaiset eivät itsekään näytä tietävän miten lakia tulee tulkita.

rondejeremy.png

Valvira kielsi äskettäin Olut & Viski Expo 2014 -tapahtumalta sen rekisteröidyn toiminimen käyttämisen messujen nimenä, mutta se oli kuitenkin vasta alkua. Sittemmin on nimittäin paljastunut, että esimerkiksi suomalaisen One Eyed Spirits -yhtiön vuonna 2011 lanseeraaman Ron Jeremyn nimikkorommin etikettiä on jouduttu sensuroimaan. Ei siis ihme, että suomalaiset ovat olleet järkyttyneitä viranomaisten toiminnasta.

Sosiaalisessa mediassa on tänään levinnyt monenlaisia parodiakuvia, joiden muuttuminen todeksi kuulostaisi aprillipilalta, ellei vastaavaa olisi jo todella tapahtunut. Alkoholijuomien tuotekategorioiden nimityksiä ja jopa alkoholibrändien nimiä esiintyy nimittäin melko laajasti muissakin suomalaisissa nimissä kuin pelkästään Olut & Viski Expossa.

Finlandia-talon vaihdettava nimensä?

Parhaillaan verkossa pohditaan muun muassa miten käy esimerkiksi helsinkiläisen Corona-baarin, Pirkka-oluen ja varsinkin Finlandia-talon nimien.

Kongressikeskus Finlandia-talossa harjoitetaan aktiivisesti ravintolatoimintaa, eli tarjoillaan myös mietoja ja väkeviä alkoholijuomia. Mikäli lait ja säännökset ovat kaikille samat, tulee Finlandia-talon nimi rinnastaa Olut & Viski Expon tapaukseen, jossa nimestä vaadittiin poistettavaksi alkoholijuomien kategoriaan viittaava viski-sana.

Finlandia-talon yritystoimintaa pyörittää vuonna 2006 perustettu Finlandia-talo Oy, joka on Olut & Viski Expon tapaan rekisteröity toiminimi. Tapaukset ovat siis lähes identtisiä keskenään sillä erotuksella, että Finlandia on tuotekategorian sijaan maailmanlaajuisesti tunnettu väkevän alkoholijuoman brändi. Mikäli laki on Suomessa kaikille sama, tulee Valviran vaatia myös Finlandia-talon nimen muuttamista.

Parhaillaan viranomaiset tekevät linjanvetoja siitä millaisilla linjauksilla tulevaa mainoskieltoa tullaan käytännössä noudattamaan. Joku neuvokas on jo ehtinyt julkaista verkossa parodiakuvan siitä miten Finlandia-talolle voisi Valviran käsissä käydä.