Suosikkinäyttelijä: ”Homoviha on keskiaikaista!”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Brittiläinen näyttelijä Benedict Cumberbatch on muutaman vuoden aikana tehnyt nousujohdanteista uraa Hollywoodissa. Uusi Sherlock -sarjan myötä maailmanmaineeseen kohonnut mies on esittää The Imitation Game -elokuvassa homoseksuaalista matemaatikkoa Alan Turingia.

Suorasanainen näyttelijämies on nyt tuominnut homofobiasta kärsivät ihmiset tiukkalinjaisesti. Hänen mukaansa homoseksuaaleja jahtaavat ihmiset ovat kuin suoraan keskiajalta, jolloin kaikki vääräuskoiset lynkattiin. Hänen mukaansa homoseksuaaleja tuomitaan samalla mallilla edelleen, ja pelkästään uskomusten tai uskonnon takia.

– Olisin valmis tarttumaan aseisiin vain siksi, että joku kertoo minulle mihin minun muka tulee uskoa. Tai muuten he tappaisivat minut. Taistelisin heitä vastaan. Uskon, että ihminen voi käsittää oikean ja väärän eron iän myötä. Enkä usko, että ihminen voi olla vain yksipuolisesti suvaitsevainen. Jokaisen tulee ymmärtää, että uskonnollinen fundamentalismi on väärin, Cumberbatch julisti Out-lehden haastattelussa.

Hän myös tunnustaa tietävänsä useita näyttelijöitä, jotka ovat edelleenkin kaapissa ainoastaan julkisen tuomitsemisen takia. Vaikka homoseksuaalien oikeudet ovat tehneet huiman harppauksen ja ottaneet edistysaskeleita kuluneen 40 vuoden aikana, tulisi hänen mielestä työtä jatkaa edelleen. 38-vuotias Benedict Cumberbatch aloitti uransa teatterin lavalla vuonna 2001. Sittemmin hän on noussut suuren yleisön tietoisuuteen esimerkiksi Uusi Sherlock -sarjan ja elokuvien Star Trek Into Darkness, Viides valta ja 12 Years a Slave myötä.