Sotatanssi urheiluottelussa – rugby-juniorit näyttävät mallia

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Monille jäi mieleen Espanjan Bilbaossa järjestetyistä koripallon MM-kilpailuista Uuden-Seelannin joukkueen suorittama sotatanssi nimeltään haka. Upea karjunta ja primitiiviset liikkeet saivat vastajoukkueet ja kotikatsomot hämmentyineiksi.

YouTube
YouTube

Netti on täynnä sotatanssia esitteleviä videoita, ja niistä tunnetuimmat ovat uusiseelantilaisen All Blacksin esittämiä. Nyt esittelyyn nousee huikea haka-suoritus, jossa junioriliigan rugby-pelaajat ottavat mittaa toisistaan. Tanssin jälkeinen tunnelma on käsinkosketeltava, ja lopulta ottelun tuomarit joutuvat puuttumaan tilanteeseen.

Haka on maorien perinteinen tanssi, jossa tömistellään jalkoja ja taputellaan nyrkkejä ja käsiä eri puolille kehoa. Ilmeet ja ääntelyt ovat olennainen osa perinnetanssia. Uusiseelantilaisen All Blacksin haka Ka Mate on yksi tunnetuimmista kategoriaan kuuluvista tansseista.