Syntymävuodenajalla on merkitystä – synkkä syyslapsi vai kepeä kevättenava?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Unkarilaiset tutkijat ovat nyt osoittaneet, että syntymävuodenajalla on merkitystä minkälainen luonne ihmiselle muodostuu. On siis eri asia syntyä maailmaan kesken kylmää sydäntalvea kuin kaamoksen keskelle loppusyksyllä. Budapestiläinen ryhmä tutki 400 ihmistä päätelmiään varten.

Telegraph-lehden mukaan tutkijat vertasivat tutkimukseen osallistuneiden syntymäaikoja ja luonteenpiirteitä keskenään. Selvisi, että keväällä syntyneillä on yleisesti iloisempi luonne kuin muina vuodenaikoina maailmaan saapuneilla kanssatovereillaan.

Sen sijaan kesävauvat ovat kaikista myönteisimmin elämään asennoituva ryhmä, mutta saattavat kärsiä äkillisistä ja voimakkaista mielialanvaihteluista. Syyslapset saattavat siirtyä melankolian puolelle muita herkemmin ja sairastuvat helpommin masennukseen. Talvivauvat ovat pitkäpinnaisin ryhmä ja heitä on kaikista vaikein saada ärsyyntyneeksi.

Johtava tutkija muistuttaa, että vuodenajat liittyvät ihmisten aivoissa syntyvään dopamiinin ja serotoniinin tuotantoon, mitkä vaikuttavat myös mielenlaatuun. Sitä emme saaneet tutkimuksesta selville, vaikuttavatko sateinen kesä tai vähäluminen talvi poikkeavasti mielen kehittymiseen.