Nerokas keksintö! Juomapullo kerää vettä ilmankosteudesta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jokainen liikunnan harrastaja tietää kuinka tärkeää elimistön nesteytyksestä huolehtiminen on urheilusuorituksen ohessa. Pyöräilijät eivät ole poikkeus, ja useimpien lajin harrastajien pyörän tankoon onkin kiinnitetty vesipullo. Aina pulloa ei kuitenkaan ehdi tai pysty täyttämään.

YouTube
YouTube

Itävaltalainen suunnittelija Kristof Retezar on kehitellyt uuden ajan korvaajan perinteiselle polkupyörän vesipullon, jonka uudelleen täyttämisestä ei ainakaan kaikissa olosuhteissa tarvitse huolehtia. Fontus-niminen laite nimittäin kerää ilmasta kosteutta ja muuntaa sen juomakelposeksi vedeksi.

Aurinkovoimalla toimiva Fontus kiinnitetään pyörän tankoon samalla tavalla kuin perinteinen pyörän juomapullo. Vesipullo asennetaan laitteeseen, joka täyttää sen keräämällään ja viilentämällään vedellä. Laitteen avulla vettä voidaan kerätä tunnin aikana noin puoli litraa.

Ekologinen keksintö on onnistunut jo voittamaan James Dyson -palkinnon, joka jaetaan vuosittain innovatiivisille suunnittelijoille, muotoilijoille ja teknikoille. Kristof Retezarin mukaan keksinnöstä voisi olla hyötyä myös esimerkiksi kriisialueilla, joissa puhtaasta juomavedestä on pulaa.