Maailman kovaäänisin röyhtäys – lähes 110 desibeliä!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Röyhtäilemisestä saattaa kuulua kova ääni, kun ihminen päästää vatsaan tai ruokatorveen kerääntynyttä ilmaa ulos suun kautta. Röyhtäyksiä tulee useammin hiilihappoja sisältävien juomien nauttimisen jälkeen, mutta myös osa sairauksista voi aiheuttaa tahatonta röyhtäilyä.

Lontoolaista Paul Hunnia voidaan pitää varsinaisena röyhtäilemisen maailmanmestarina, sillä mies on onnistunut röyhtäisemään 109,9 desibelin voimakkuudella. Hän pääsi suorituksellaan Guinnessin ennätystenkirjaan. Liikenteen melu on normaalisti noin 70-90 desibeliä, ja kuulo voi vaurioitua jo 90 desibelin jatkuvassa melussa. Hunnin röyhtäyksen voimakkuus yletti samaan äänitasoon klubikonserttien kanssa.

Ihmiset eivät suinkaan ole ainoita maailman nisäkkäitä, jotka röyhtäilevät. Myös lehmät ja lampaat röyhtäilevät tiuhaan, ja yksi lehmä röyhtäilee päivässä noin 540-600 litraa metaania. Ihmiset röyhtäilevät yleensä typen ja hapen yhdistelmiä, mutta esimerkiksi oluen tai limonadin juomisen jälkeen elimistöstä vapautuu hiilidioksidia.