Viimeinkin! Lentojen nesterajoitukset poistumassa

Matkailu · Annika Kela

Lentokentillä ympäri maailman on ollut testikäytössä skanneri, joka tunnistaa matkustajien nestemäisten matkatavaroiden sisällön ja erittelee niistä vaaralliset aineet. Yhteensä 65 lentokenttää on osallistunut laitteiden testaamiseen, ja testin tarkoituksena on jatkossa poistaa nesteitä koskevat rajoitukset lennoilla.

Cobalt Light Systemsin valmistama skanneri erottaa harmittomista nesteistä vaaralliset aineet. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa ihmiset skannaavat nesteitä sisältävät tavaransa laitteessa, ja mikäli tuote on turvallinen, sen saa ottaa lennolle mukaan käsimatkatavaroihin. Skanneriin kelpaavat isommatkin pullot, joten jatkossa nesteitä ei tarvitse enää pakata 100 millilitran annoksiin.

Euroopan unionin tavoitteena on, että vuoteen 2016 mennessä lentokentille on saatu uudet skannerit käyttöön ja nesterajoituksista voidaan viimein luopua. Matkustajat voivat pakata käsimatkatavaroihinsa nykyistä isompia nestepulloja. Vaikka nesteiden määrää ei enää jatkossa rajoiteta, on pakkaamisessa otettava huomioon painorajoitus ja käsimatkatavaran koko.

Skannerien lisäksi Cobalt on alkanut valmistaa analysointilaitteita, jotka tunnistavat eri kemikaaleja ja ainesosia. Analysointilaitteilla pystytään jatkossa tutkimaan nopeammin sisältääkö laukku vaarallisia aineita tai esimerkiksi huumeita. Laitteet tulevat nopeuttamaan kentillä työskentelyä ja helpottamaan matkustajien etenemistä turvatarkastuksessa.