Merihevoset maastoutumisen mestareita – löydätkö kuvasta?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Verkkaisesti trooppisissa vesissä kulkevat merihevoset ovat kiehtoneet ihmisiä kautta aikojen. Minikokoisilta lohikäärmeiltä näyttävät kalat voivat olla ainoastaan 16 millimetrin kokoisia. Niiden täytyy naamioitua hyvin koralliin, jotta eivät joutuisi petoeläinten ateriaksi.

YouTube
YouTube

California Academy of Science -laitoksen tutkijat ovat nyt onnistuneet selvittämään minikokoisen merihevosen naamioitumiseen liittyvän prosessin.

Aiemmin on nimittäin vain arvuuteltu sitä, onko merihevonen syntynyt kunkin suojakasvin väriseksi ja etsinyt kotipaikan itselleen, vai muuttuuko se kasvin näköiseksi vasta turvapaikkaan uimisen jälkeen? Merihevosten maastoutumiskyky on nimittäin ilmiömäinen.

Tutkimuksessa selvisi, että pikkuiset merihevoset syntyvät ruskeina, ja etsivät itselleen sopivan korallin suojapaikakseen. Sen jälkeen niiden väritys muuttuu identtisesti ympäristöön sopivaksi. Tässä tapauksessa kahden oranssin merihevosen jälkeläinen muuttui kotipaikkansa määrittelemänä violetiksi. Harmi, että nämä söpöläiset eivät sovellu lemmikkieläimiksi.