Halpalentoyhtiöt jyräävät Euroopassa – Suomi kaukana jäljessä

Matkailu · Stara.fi

Matkailuala on kokenut viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana merkittävän muutoksen, kun matkojen varaaminen verkon kautta on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Se on luonut pohjan myös niin sanottujen halpalentoyhtiöiden läpimurrolle, joka onkin ollut valtava. Paitsi Suomessa.

Matkailualan teknologiayritys Amadeus julkaisi taannoin tutkimuksen, jossa verrattiin Euroopan eri maiden matkustajien lentoyhtiövalintoja. Tutkimuksen mukaan peräti 52 prosenttia Britanniasta lentävistä käyttää jotain halpalentoyhtiötä. Määrä on erittäin merkittävä, sillä vuonna 2013 Britanniasta lensi toiseen maahan peräti 93 miljoonaa matkustajaa. Britannian suosituimmat lentoyhtiöt olivat Ryanair ja Easyjet.

Samalla selvitettiin lukuja myös muista maista. Koko Euroopassa halpalentoyhtiöt kuljettivat 38 prosenttia matkustajista, mikä on enemmän kuin missään muussa maanosassa. Yhdysvalloissa 30,2 prosenttia ja Aasiassa 18.6 prosenttia matkoista tehdään halpalentoyhtiöiden siivin.

Italiassa, Norjassa ja Puolassa halpalentoyhtiötä käytti 48 prosenttia, Kyproksella 44 prosenttia, Irlannissa 43 prosenttia ja Saksassa 42 prosenttia matkustajista. Suomi tulee tässäkin trendissä tyylikkäästi jälkijunassa, sillä tutkituista Euroopan maista Suomi oli listan viimeinen. Suomessa halpalentoyhtiötä käytti vain 19 prosenttia lentomatkustajista. Toiseksi viimeiseksi sijoittuneessa Ranskassa 23 prosenttia lensi edullisilla lentoyhtiöillä.