Elokuva-arvostelussa Interstellar

Elokuvat · Tim Isokivi

Brittiläinen elokuvaohjaaja Christopher Nolan tunnetaan erityisesti Yön ritari -trilogiastaan ja Leonardo DiCaprion tähdittämästä Inception-elokuvasta. Nyt ohjaaja on tehnyt paluun puhdasveristä science fictionia edustavan Interstellar-elokuvan myötä.

Interstellarin tulevaisuus näyttää synkältä, ja ekokatastrofien seurauksena ihmiskunta on taantunut takaisin maatalousyhteiskunnaksi. On kuitenkin selvää, ettei ihmisillä ole tulevaisuutta maapallolla. Cooper Brand (Matthew McConaughey) ylläpitää maissifarmia kahden lapsensa kanssa, mutta muistelee kaiholla entistä työtään NASA:n lentäjänä. Pian oudot tapahtumat johdattelevat miehen takaisin avaruusjärjestön piiriin. NASA:n suunnitelmana on matkustaa avaruuden madonreiän kautta vieraaseen galaksiin etsiäkseen ihmiskunnalle uutta kotia, ja Cooper halutaan mukaan tehtävään.

Heti Interstellarin ensiminuuteilta on selvää, että kyseessä on erittäin totinen science fiction -elokuva. Isoja taistelurobotteja tai limaisia alieneja on siis turha odottaa, ja elokuvan esikuvia ovat Stanley Kubrickin 2001 – Avaruusseikkailun ja Andrei Tarkovskin Solariksen kaltaiset lajityypin edustajat 1960 ja 1970 -luvuilta. Korkealentoisisesta juonestaan huolimatta elokuvan tiede perustuu suurilta osin todellisiin tieteellisiin konsepteihin, ja elokuvan käsikirjoitus pohjautuu osittain fyysikko Kip Thornen teksteihin.

Elokuvan ongelmat tulevat esille sen yrittäessä yhdistää vakavaa tieteellistä scifiä ja tunnepitoisempia draamaelementtejä. Elokuvan piti olla alkujaan Steven Spielbergin seuraava elokuva, ja valitettavasti Spielberg-tyylinen ihmisläheinen lähestymistapa ei ole Nolanin heiniä. Onneksi osaavat näyttelijät, kuten Matthew McConaughey, Jessica Chastain ja Michael Caine, pitävät huolen siitä, että myös draamakohtaukset pysyvät kasassa.

Interstellar tuntuu jakaneen yleisön mielipiteet kahtia, eikä se varmasti ole jo lähes kolmituntisen kestonsa puolesta kaikkien mieleen. Mikäli vakava science fiction lämmittää sydäntä, on Interstellar kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen elokuva lievistä heikkouksistaan huolimatta. Interstellar tarjoaa silmille karkkia upean kuvastonsa ja ensiluokkaisten tehosteiden muodossa koko kestonsa ajan, ja tekee sen vieläpä aliarvioimatta katsojaa – ainakaan kovin pahasti. Aivan Inceptionin, Yön ritarin ja Mementon tasolle se ei kuitenkaan pääse.

Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, sci-fiLevittäjä: SF Film Finland OyOhjaaja: Christopher NolanPääosissa: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Ellen Burstyn, John Lithgow, Michael Caine, Casey Affleck, Wes Bentley, Bill Irwin, MacKenzie Foy, David Gyasi, Topher GraceEnsi-ilta: 7.11.2014Kesto: 2h 49 minIkäraja: 12

Pisteet 4/5