YLE kielsi toimittajiltaan ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termin käyttämisen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomen maine tasa-arvoisten maiden edelläkävijänä koki eilen takaiskun, kun eduskunnan lakivaliokunta äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Varsinaisesta laista eduskunta äänestää kuitenkin vasta viikon kuluttua perjantaina.

Torstain uutispommista vastasi Yleisradio, jonka uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on kieltänyt yhtiön uutistoimittajilta ”tasa-arvoinen avioliittolaki” -termin käyttämisen uutisoinnissa, vaikka se on myös eduskunnan laista käyttämä termi. Asian paljasti Yleisradion entinen toimitusjohtaja ja nykyinen kansanedustaja Mikael Jungner. Hän kysyi asiasta Twitterissä Jääskeläiseltä, joka vahvisti tiedot oikeiksi.

– Linjamme on entinen. Emme ota kantaa lakiin käyttämällä nimeä, joka on suunniteltu luomaan posiviisia mielikuvia, Atte Jääskeläinen vastasi Jungnerille.

Twitter
Twitter

Paljastuksesta nousi nopeasti kohu sosiaalisessa mediassa. Yleisradion arvomaailma ja poliittinen puolueettomuus kyseenalaistettiin eilen sadoissa sosiaalisen median viesteissä. Päätöstä pidetään journalistisen sijaan puhtaasti poliittisena, koska positiivinen termi kiellettiin, mutta negatiivista ei. Yleisradio käyttää samasta laista edelleen aktiivisesti negatiivissävytteistä termiä homoliitto.

Yleisradion toimittajat ovat käyttäneet homoliiton lisäksi aktiivisesti muun muassa termiä pakkoruotsi, joka on suunniteltu luomaan vahvasti negatiivisia mielikuvia ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta. Tällaisen mielikuvan antaminen kielikysymyksestä ei ole kuitenkaan verovaroin rahoitetulle julkisen palvelun laitokselle ongelma, vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki on. Yleisradion kiellon asettaa kyseenalaiseksi lisäksi se, että myös eduskunta käyttää nimitystä tasa-arvoinen avioliittolaki.

Yleisradion verkkosivuilla nuorille suunnattu YleX käyttää aktiivisesti termiä tasa-arvoinen avioliittolaki. Uutistoimituksen päätoimittajan kielto ei siis koske kaikkia Yleisradion palveluita. Alla otteita eduskunnan ja Ylexin verkkosivuilta sekä aiheeseen liittyviä kommentteja Twitteristä.

Eduskunta
Eduskunta
YleX
YleX