Miehen päänsäryn syy selvisi – aivoista löytyi lapamato

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ajatus vatsassa asuvasta lapamadosta saa varmasti useimmat ihmiset kiemurtelemaan inhosta. Iso-Britanniasta kantautuva lapamatoon liittyvä uutinen on kuitenkin todellista polttoainetta painajaisille, sillä tällä kertaa loinen kiemurteli vatsan sijaan ihmisen kallon syövereissä.

lapamato24112014

50-vuotias brittimies meni lääkäriin kärsittyään päänsäryistä ja outojen hajujen kokemisesta. Lääkärit huomasivat miehen päässä neljän vuoden aikana otetuissa röntgenkuvissa ympyrän muotoisen, hitaasti liikkuvan hahmon. Pian kävi ilmi että kyse on noin senttimetrin pituisesta, harvinaisesta lapamatolajista.

The Guardian -lehden mukaan miehen uskotaan saaneen loisen kehoonsa matkustaessaan Kiinassa. Maailmalla tunnetaan vain noin 300 tapausta, joissa Spirometra erinaceieuropaei -lapamatolaji on tarttunut ihmiseen. Tutkijat aikovatkin kerätä lisää tietoa lajista tutkimalla brittimiehen päästä löytyneen loisen DNA:ta.