Matkustajakone laskeutui sankassa sumussa – video ei lentopelkoisille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Lentokoneiden automatiikka on edennyt viime vuosikymmeninä pitkin harppauksin, ja Airbusin fly-by-wire -järjestelmän esittelylennon traagisista seurauksista on toivuttu. Sankka sumu on yhä edelleen usein este laskeutumiselle, mutta todellisuudessa lentokoneet kykenevät laskeutumaan lähes sokkona.

YouTube
YouTube
YouTube
YouTube

Nyt verkossa on julkaistu matkustajakoneen ohjaamossa kuvattu video, jossa nähdään millaisessa hernerokkasumussa lentokone voi lopulta laskeutua. Irlannissa Dublinin lentokenttä kärsii sijaintinsa vuoksi ajoittain hyvinkin sankasta sumusta, ja nyt laskeutumisesta nähdään varsinainen mallisuoritus.

Aluksi kaikki näyttää hyvältä, mutta kiitotien 28 finaalissa lentokone sukeltaa pilveen. Sama sumuverho jatkuu lähes maahan saakka. Monella olisi tullut hätä käteen, kun vielä 30 metrin korkeudessa edessä näkyy pelkkää valkoista. Lopulta pitkän odotuksen jälkeen kiitotien kynnys tulee näkyviin. Näkyvyyttä kiitotien pinnassa on arviolta 100 metriä.