10 järjetöntä lakia maailmalta – Suomi ei ole ainoa laatuaan

Viihdeuutiset · Annika Kela

Suomen lisäksi myös muissa maissa on laadittu kummallisia säädöksiä ja lakeja, jotka aiheuttavat kansalaisille turhaa päänvaivaa. Näiden maiden virkamiehillä on täytynyt olla työn puutetta, sillä lait kuulostavat järjettömiltä ja niitä laatiessa on ehkä jopa pilkattu omien kansalaisten arvostelukykyä.

Daily Mail -lehti on nyt listannut 10 omituisinta lakia. Näitä lukiessa on melkein mahdoton ajatella, että joku on nähnyt vaivaa lain laatimisessa. Matkustettaessa kyseisiin maihin on kuitenkin syytä muistaa, että maassa toimitaan maan tavalla ja lakia tulisi noudattaa ja kunnoittaa matkakohteessa.

1. Australiassa Victorian osavaltiossa vain pätevä sähkömies saa vaihtaa valaisimeen uuden polttimon.

Mikäli valaisimeesi täytyy vaihtaa uusi hehkulamppu tilalle, joudut kutsumaan sähkömiehen paikalle tekemään sen puolestasi. Jos jäät kiinni laittomasta polttimon vaihdosta, saatat joutua maksamaan sakkoa lainrikkomisesta. Sakko on suuruudeltaan noin 7 euroa.

2. Italiassa on laitonta olla hymyilemättä vieraillessaan Milanossa

– Milanossa on lain mukaan hymyiltävä lakkaamatta, vaikkei mikään asia hymyilyttäisi. Mikäli suu on mutrulla, saattaa siitä seurata sakkoja. Ainut poikkeus sääntöön on, että hautajaisissa tai sairaaloissa ei ole pakko hymyillä.

3. Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa on laitonta piereskellä julkisella paikalla torstaisin kello 18.00 jälkeen.

– Jos siis ilmavaivat yllättävät torstaina kello 17.59 on laillista päästää kaasut pihalle. Jos kello on yli kuusi iltapäivällä, on syytä pidätellä siihen asti, että pääse pois julkiselta paikalta esimerkiksi kotiin.

4. Englannissa on laitonta kuolla hallintorakennuksissa tai parlamenttitalossa

– Viranomaiset ovat kertoneet lain olleen voimassa jo satoja vuosia, eikä kukaan ole esittänyt vaatimuksia lain kumoamiselle. Vuonna 2007 kansa äänesti sen maansa oudoimmaksi laiksi, mutta tähänkään päivään mennessä sen kumoamiseksi ei ole tehty toimenpiteitä.

5. Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltiossa on laitonta pitää nukkuvaa aasia kylpyammeessa kello 19.00 jälkeen

– Laki on todennäköisesti säädetty kauan sitten jonkin sattuneen tapauksen johdosta ja se on säilynyt voimassa tähän päivään asti. Suuri osa osavaltion asukkaista eivät tiedä, miten laki on saanut alkunsa ja minkä takia kyseinen toiminta on laitonta. Ilmeisesti lain voimassaolo ei ole häirinnyt ketään.

6. Kanadan radiossa soitetuista kappaleista on joka viidennen oltava kanadalaisen artistin esittämä

– Kanadan yleisradiota varten on laadittu laki, jonka mukaan musiikin sisältö on oltava osittain kanadalaista. Kanadan radiossa on laitonta soittaa yli viisi kappaletta peräkkäin, mikäli yksikään niistä ei ole kanadalaisen esittämä. Tämä on ollut varmasti mieluinen säädös poptähti Justin Bieberille.

7. Japanissa on laitonta olla reilusti ylipainoinen

– Vuonna 2009 on Japanissa säädetty laki, jonka mukaan on laitonta olla reilusti ylipainoinen yli 40-vuotiaana. Naiset saavat olla lihavempia kuin miehet, mutta siitäkin on laadittu tarkat säädökset. Lain mukaan miesten sallittu vyötärönympärys on alle 78 senttiä ja naisilla sallittu ympärys on alle 88 senttiä. Sumopainista on siis turha haaveilla enää sitten, kun on yli 40-vuotias.

8. Sveitisissä on laitonta vetää vessa kello 22.00 jälkeen

– Sveitsissä on säädetty laki, jonka mukaan on laitonta vetää vessanpönttöä kun kello on yli 22.00. Säädöstä on perusteltu sillä, että vessassa käyminen aiheuttaa liikaa meteliä naapureille ja naapurirauhan nimissä on ihmisiä vaadittu olemaan vetämättä vessojaan määritetyn ajan jälkeen.

9. Yhdysvalloissa Chicagossa on laitonta syödä ruokaa paikassa joka on tulessa

– Chicagolaiset ovat ihmetelleet kummallista lakiaan, mutta mitään sen muuttamiseksi ei ole tehty. On siis laitonta jäädä ravintolaan syömään ruokaansa sen jälkeen, kun ravintola on syttynyt tuleen.

10. Saksassa autosta ei saa loppua bensa autobaanalla, sillä se on laitonta. Moottoritiellä on laitonta pysähtyä tai kävellä.

– Mikäli auto jättää tielle bensan loppumisen takia tai hajoamisen takia, seuraa siitä 80 euron sakko jos satut olemaan saksalaisella autobaanalla. Auton hyytyessä kuskin on mentävä tien sivuun ja soitettava taukoamatta torvea, jotta muut kuljettajat näkevät sammuneen auton. Vauhdikkaalla tiellä pienikin virhe voi koitua kohtaloksi.