Äidin kohtu siirrettiin tyttärelle – synnytti terveen lapsen

Viihdeuutiset · Annika Kela

Maailmassa on useita naisia, jotka ovat syntyneet ilman kohtua tai joiden kohtu on jouduttu poistamaan sairauden takia. Perheenlisäyksestä haaveileminen perinteisin keinoin on ollut näiltä naisilta pois suljettu vaihtoehto.

Lääketieteellisen läpimurron ansiosta naiset ovat kuitenkin vihdoin saaneet toivon pilkahduksen. Lääketieteessä on jo muutaman vuoden ajan testattu siirtokohtuja. Kun kohdun luovuttajana on naisen lähisukulainen, on suurempi mahdollisuus että vartalo ei ala hylkiä leikkauksella siirrettyä kohtua, ja raskaaksi tuleminen onnistuu suuremmalla todennäköisyydellä.

Muutamat sairaalat Euroopassa ovat kokeilleet operaatioita, joilla äidiltä on siirretty kohtu tyttärelle. Kaksi operaatioon osallistuneista naisista tuli raskaaksi ja molemmat ovat äskettäin synnyttäneet täysin terveet lapset. Lääkärit ovat olleet operaation onnistumisesta riemuissaan ja sitä pidetään lääketieteellisenä läpimurtona. Lääkärit pitävät mahdollisena, että tulevaisuudessa kohdun luovuttaminen elintenluovuttajan kautta onnistuu.

Ruotsissa operaatioon osallistunut professori Mats Brännström on iloinen ruotsalaisen perheen puolesta, joka sai perheenlisäystä operaation ansiosta. Nainen synnytti terveen lapsen kohdun kautta, jossa hän on itsekin aikoinaan kehittynyt. Äidin ja tyttären osallistuminen operaatioon oli koskettavaa seurata, sillä monen mielestä äiti ei olisi voinut antaa tyttärelleen suurempaa lahjaa, kuin mahdollisuuden saada itse lapsia.