NASA-luotain löysi Marsista elämän merkkejä!

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ihmiskunta on pohtinut jo tuhansien vuosien ajan avaruudesta mahdollisesti löytyviä sivilisaatioita tai muuta elämää. Taannoin NASA lähetti onnistuneesti Marsin pinnalle luotaimen, jonka toimittamia tietoja tutkijat parhaillaan analysoivat.

Nyt NASA on uutisoinut, että Marsin pinnalla oleva Curiosity-luotain on havainnut 20 kuukauden aikana yhteensä 12 lyhytaikaista metaanipäästöä, jotka voivat olla peräisin orgaanisesta lähteestä. Toisin sanoen metaani voi osoittaa, että planeetan pinnalla on jonkinlaista elämää. Muulla tavoin metaanihavaintoa ei toistaiseksi voida selittää.

– Tälle voi olla monenlaisia lähteitä. Biologisia tai ei biologisia, kuten esimerkiksi veden ja kiven yhteisvaikutus, tutkija Sushil Atreya kertoi.

Alain Herzog, EPFL
Alain Herzog, EPFL

Kerroimme pari viikkoa sitten, että Marsista peräisin olevasta Tissint-meteoriitista tehtiin merkittävä löydös. Marokkoon vuonna 2011 pudonneesta Tissint-meteoriitista löydettiin nimittäin eloperäiseltä vaikuttavaa hiiltä. 700.000 vuotta sitten Marsista irronnut meteoriitti voi siten osoittaa, että Marsissa on ollut juoksevaa vettä ja elämää.

– Tällä hetkellä ei ole muuta teoriaa, jota pitäisimme houkuttelevampana, Earth and Planetary Sciences Laboratoryn johtaja Philippe Gillet kertoi tuolloin Meteoritics and Planetary Sciences -lehdelle.

Tämänhetkisten tutkimustietojen perusteella pidetään selvänä, että Marsissa on ollut joskus elämää. Tämä käsitys on voimassa, ellei joku toisin myöhemmin todista. Jo aiemmin on kerrottu, että sama meteoriitti todistaa Marsin pinnalla olleen aikoinaan vettä.