Tutkijat: Siniset silmät ovat optinen illuusio!

Viihdeuutiset · Annika Kela

Tieteellisten tutkimusten tuloksia julkaiseva Deep Look -kanava on äskettäin lisännyt sivuilleen kiehtovan dokumentin, jossa on selvitetty eläimissä ja ihmisissä esiintyvää rakenteellista väriä. Tulosten mukaan ihmisten silmissä esiintyvä sininen väri ei johdu pigmentistä, vaan rakenteellisuudesta.

Tulokset on saatu aikaan tutkimalla tropiikissa asuvaa perhoslajia, joka tunnetaan nimellä taivaansiivet. Perhosen siivissä esiintyvä sininen väri ei suinkaan ole pigmentistä peräisin vaan siipien rakenne saa ne näyttämään sinisiltä.

Tutkijat ovat huomanneet, että perhosen siivet koostuvat useasta mikroskooppisesta kerroksesta, joka paljastaa kuinka sininen väri syntyy aikaan. Taivaansiipien siivet ovat todellisuudessa valkoiset. Siipien rakenteellinen väri johtuu siitä, että siivissä olevat mikroskooppiset harjat heijastavat valoa pieniin suomuihin, jotka vivahtelevat aallonpituuden mukaan sinisen sävyjä.

Samanlaista rakenteellista väriä voidaan nähdä muun muassa ihmisten silmissä, kovakuoriaisissa ja höyhenissä. The Independent -lehden julkaisun mukaan siniset silmät ovatkin vain erittäin tehokas optinen illuusio, joka esiintyy silmien reagoidessa valon kanssa.