Miljardien setelit päätyivät silppuriin – tältä näyttää maailman kallein jäte

Viihdeuutiset · Stara.fi

Monet ihmiset ovat joskus miettineet minne setelirahat katoavat. Uutta rahaa painetaan koko ajan, mutta kierrossa olevan rahan määrä ei kasva aivan samassa suhteessa. Nyt Yhdysvalloissa on kuvattu käytöstä poistettujen dollarin setelien lopullinen määränpää, joka on odottamattoman karu.

Splash
Splash

Yhdysvaltojen keskuspankki FED pyrkii kierrättämään 90 prosenttia käytöstä poistetuista seteleistä. Vuosittain Yhdysvalloissa silputaan peräti 5.000 tonnia dollareita, joiden nimellisarvo käytössä on ollut miljardeja dollareita.

Setelijäte ei kuitenkaan päädy kaatopaikalle, vaan uusiokäytetään tehokkaasti. Setelisilppua muun muassa poltetaan energiaksi sekä käytetään komposteissa ja lannoitteissa. United Fibers LLC -yritys uusiokäyttää setelijätettä esimerkiksi selluloosaan, josta tehdään eristeitä rakennuksiin. Niinpä monien talojen seinät ovat kirjaimellisesti pullollaan rahaa.

Splash
Splash