Synnytys pilaa vaginan? Brasiliassa huolestuttava keisarileikkausbuumi

Viihdeuutiset · Annika Kela

Brasilian terveysministeriö on julkaissut hiljattain raportin, jossa todetaan, että yli puolet raskaana olevista brasilialaisista ovat vaatineet saada synnyttää lapsensa keisarileikkauksella. Lääkärit ovat kertoneet, että syynä on pelko siitä, että alatiesynnytys pilaa vaginan ja sen myötä seksielämän.

Brasiliassa suoritetaan keisarileikkaus 52 prosentille odottavista äideistä, ja määrän on odotettu kasvavan tulevaisuudessa. Leikkausten määrä on jopa 15 prosenttia suurempi kuin muualla maailmassa. Yhdysvalloissa keisarileikkaus suoritetaan sen sijaan noin kolmannekselle raskaana olevista.

Daily Mail -lehden mukaan Brasilian terveysministeriö on erittäin huolissaan keisarileikkausbuumista. Viranomaiset ovat epäilleet, että syy buumiin on osittain lääkäreissä, jotka pelottelevat naisia alatiesynnytyksen vaaroilla ja vaikutuksilla vaginaan. Lääkärit tienaavat enemmän suorittamalla keisarileikkauksia kuin osallistumalla luonnolliseen synnytykseen.

Brasilian terveysministeriö on päättänyt virallistaa käytännön, jossa lääkäreitä sakotetaan siitä, mikäli he eivät ole kertoneet raskaana oleville potilailleen keisarileikkauksen riskeistä. Terveysviranomaiset toivovat, että keisarileikkausten määrä lähtee lähitulevaisuudessa laskuun.