Näin Ruotsin Uumajassa sanotaan kyllä – ymmärtäisitkö sinä?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Toisena äidinkielenämmekin tunnetussa ruotsin kielessä ”Kyllä” ilmaistaan useimmiten ”Ja”-sanalla, mikä on varmasti tuttu asia ruotsin tunneilla nukkuneillekin. Ruotsin pohjoisosassa sijaitsevan Uumajan asukkailla on kuitenkin erilainen tapa ilmaista myöntymyksensä.

YouTube
YouTube

Youtuben The Local Europe -kanavan videolla toimittaja menee haastattelemaan uumajalaisia, jotka käyttävät ja-sanan sijaan erikoista sisäänhengitettyä j-äännettä. Ilmaisutapa muistuttaa toisaalta varsin paljon kotoista juu-ilmaisuamme. Ehkä uumajalaiset ovatkin oppineet tämän melko lähellä asuvilta suomalaisilta, tai vaihtoehtoisesti päinvastoin. Uumajalaisten tyyppistä j-äännettä voi Suomessa kuulla myös Vaasassa sekä sen ympäristön ruotsinkielisissä kunnissa.