2 000 vuotta vanha Kottabos-juomapeli paljastui – ei kannata kokeilla kotona

Viihdeuutiset · Annika Kela

Historiantutkijat ovat onnistuneet selvittämään kuinka muinaista Kottabos-juomapeliä pelataan. Yli 2.000 vuotta sitten kreikkalaiset pelasivat ajankulukseen juomapelejä, ja Kottabos oli sen ajan suosikki. Tutkijat ovat huomanneet, että pelistä on olemassa kaksi eri versiota.

YouTube
YouTube

Kottaboksen avulla on mahdollista päästä muinaisen viininmaistelun tunnelmaan ystävien kanssa. Ennen pelin aloittamista huoneen keskelle asetellaan pylväs, jonka päälle asetetaan pieni lautanen tasapainottelemaan. Toisessa versiossa huoneen keskellä on vesivati, jossa kelluu pieni laakea kuppi.

Jokaiselle pelaajalle jaetaan muinaiset kreikkalaiset viinikupit, eli kylixit. Kupiksi käy myös kylixin jäljitelmä, tai mikä tahansa laakea kuppi. Sen jälkeen jokainen peliin osallistuva viskaisee viiniä pylvästä tai vesisankoa kohti. Se, joka pudottaa pylvään päässä olevan lautasen viinillään palkitaan ruoalla, tanssijoilla ja musiikilla.

Pelin toisessa versiossa palkinnon saa, jos onnistuu heittämään viiniä vesiastiassa kelluvaan kuppiin ja se uppoaa viinin painosta. Pelissä pärjää yleensä parhaiten se, joka on vähiten humalassa. Pelin aikana pelaajat juovat suuria määriä viiniä ja sitten kilpailevat Kottaboksella, kuka pelaa parhaiten kuin selväpäinen.

Nykyihmiselle pelin pelaaminen ei välttämättä kuulosta kovin käytännölliseltä. Pelissä suuri määrä viiniä päätyy nimittäin lattialle ja sotkun siivoaminen voi viedä tunteja. Ehkä 2.000 vuotta sitten peli oli hulvatonta viihdettä, mutta nykyään juomapelien idea perustuu siihen, että juomat päätyvät suuhun, eikä lattialle.