Stara Rooma

Viihdeuutiset

2 000 vuotta vanha Kottabos-juomapeli paljastui – ei kannata kokeilla kotona

Historiantutkijat ovat onnistuneet selvittämään kuinka muinaista Kottabos-juomapeliä pelataan. Yli 2.000 vuotta sitten kreikkalaiset pelasivat ajankulukseen juomapelejä, ja Kottabos oli sen ajan suosikki. Tutkijat ovat huomanneet, että pelistä on olemassa kaksi eri versiota.

YouTube
YouTube

Kottaboksen avulla on mahdollista päästä muinaisen viininmaistelun tunnelmaan ystävien kanssa. Ennen pelin aloittamista huoneen keskelle asetellaan pylväs, jonka päälle asetetaan pieni lautanen tasapainottelemaan. Toisessa versiossa huoneen keskellä on vesivati, jossa kelluu pieni laakea kuppi.

Jokaiselle pelaajalle jaetaan muinaiset kreikkalaiset viinikupit, eli kylixit. Kupiksi käy myös kylixin jäljitelmä, tai mikä tahansa laakea kuppi. Sen jälkeen jokainen peliin osallistuva viskaisee viiniä pylvästä tai vesisankoa kohti. Se, joka pudottaa pylvään päässä olevan lautasen viinillään palkitaan ruoalla, tanssijoilla ja musiikilla.

Pelin toisessa versiossa palkinnon saa, jos onnistuu heittämään viiniä vesiastiassa kelluvaan kuppiin ja se uppoaa viinin painosta. Pelissä pärjää yleensä parhaiten se, joka on vähiten humalassa. Pelin aikana pelaajat juovat suuria määriä viiniä ja sitten kilpailevat Kottaboksella, kuka pelaa parhaiten kuin selväpäinen.

Nykyihmiselle pelin pelaaminen ei välttämättä kuulosta kovin käytännölliseltä. Pelissä suuri määrä viiniä päätyy nimittäin lattialle ja sotkun siivoaminen voi viedä tunteja. Ehkä 2.000 vuotta sitten peli oli hulvatonta viihdettä, mutta nykyään juomapelien idea perustuu siihen, että juomat päätyvät suuhun, eikä lattialle.

Matkailu

Romanttisimmat lomakohteet listattiin – näissä on hyvä kuherrella

Pariskunnat saattavat etsiä romantiikkaa huokuvia matkakohteita, joissa he saavat suudella antaumuksella keskellä katua ja kävellä käsi kädessä nähtävyyksiä kierrellen. Vaikka romantiikkaa on tarjolla lähes jokaisessa maailman kolkassa, tarjoavat muutamat kohteet muita enemmän sydämen muotoista aikaa.

Femail First listaa nyt rakkautta huokuvia kohteita, jotka houkuttelevat luokseen niin seurustelun vastikään aloittavia kuin viidettä hääpäiväänsä viettäviä. Yksi unohdettu, mutta erittäin kauniilla maisemalla varustettu kohde löytyy Luoteis-Englannista. Iso-Britannian Lake District, eli Järviseutu, on upea kansallispuistoalue, jossa vierailee vuosittain miljoonia matkaajia.

Romanttisten matkakohteiden listalle pääsee myös Ranskan pääkaupunki Pariisi, jossa voi viettää ihanan rakkaudenhuumaisen viikonlopun Seinellä seilaten. Euroopasta löytyy historiallisia kaupunkeja riittämiin, mutta yksi tutustumisen arvoisista kohteista on Unkarin pääkaupunki Budapest. Pariisia edullisempi vaihtoehto onkin saavuttanut runsaasti suosiota viime vuosien aikana rakastavaisten keskuudessa.

Etelään päin mentäessä vastaan tulee kaunis Kroatia, jonka saaristossa saa sielun ruokaa niin maiseman kuin tunnelman puolesta. Romantiikkaa löytyy varmasti kultansa kanssa alueen tuhansilla saarilla vieraillen. Espanjasta puolestaan saa kokemuksia upeita rantakaupunkeja kierrellen, eikä pidä unohtaa pohjoisessa sijaitsevaa San Sebastiania. kaupungin rikkaat maut hyväilevät vatsaa ja kohottavat romantiikkaa.

Unelmien Malediivit ovat varsinainen unelmien matkakohde ja rakastavaisten sinne päästyä ei romantiikkaa puutu. Luksusluokan majoitus ja palvelut saavat kehon huokumaan onnesta ja kaikkihan tietävät, mihin se puolestaan johtaa pariskunnan välillä… Mikäli ei tahdo lentää kaukomaille, löytyy yksi aarre Marokon Marrakechistä. Kirjavilla kaduilla käsi kädessä kävellen ei voi olla tuntematta ihanaa rakkauden mielihyvää.

Romanttisten kaupunkien listaa ei voi julkaista ilman Roomaa. Historiallisesti merkittävän kaupungin nähtävyydet ja mennyttä aikaa huokuva tunnelma saa varmasti rakastavaiset pysähtymään. Aasiaan matkustavien pariskuntien kannattaa sen sijaan vierailla Tokiossa, jossa treffaileminen on muodostettu laajaksi bisnekseksi. Rakastavaiset voivat suunnata matkansa Odaiban saarelle ja viettää aikaansa eri hotelleissa ja ostoskeskuksissa toisiaan viihdyttäen.

Matkailu

5 vinkkiä ikimuistoiseen viikonloppuseikkailuun

Kaikilla työssäkäyvillä ihmisillä ei ole mahdollisuutta ottaa ylimääräistä lomaa spontaania reissua varten ja vapaa-aika rajoittuu lähinnä viikonloppuihin. Silti perjantaista sunnuntaihin vietetyn loman aikana ehtii käymään Suomestakin käsin hyvin monessa paikassa.

Huffington Postin matkailutiimi on nyt listannut viisi vinkkiä seikkailuviikonlopun tekemiseen, kun arki kyllästyttää ja mieli hinkuu matkalle. Ensinnäkin lomareissu kannattaa suunnitella siten, että kohdemaassa ei ole samana viikonloppuna ylimääräisiä pyhiä, jonka takia paikalliset liikkeet ovat suljettuina. Lisäksi erikoispäivät saattavat vaikuttaa majoituksen ja lentojen hintaan.

Matkustapoja on monia, mutta lentäminen lienee nopein keino päästä muutaman yön mittaiselle ulkomaan reissulle, mikäli ei tahdo mennä perinteisesti Tallinnaan tai Tukholmaan. Halpalentoyhtiöillä on loistavia tarjouksia minilomia varten, ja Suomestakin pääsee kätevästi joko Tampereelta, Lappeenrannasta tai Helsingistä lähes kaikkialle Eurooppaan muutamassa tunnissa.

Viikonloppulomalle ei tarvitse ottaa mukaan matkalaukkuja, vaan pelkillä käsimatkatavaroilla pärjää takuuvarmasti. Majoitus tulee yleensä kahdelle ihmiselle edullisemmaksi, joten on loistava idea napata myös kaveri seikkailuun mukaan. Kannattaa myös punnita eri majoitusvaihtoehdot, sillä hostelleissa tutustuu helposti kansainvälisiin ihmisiin, mutta hotellissa saa omaa rauhaa. Moni lentoyhtiö tarjoaa myös matkapaketteja, jolloin saa lennot ja hotellit könttänä viikonlopuksi huokeampaan hintaan.

Kannattaa myös luottaa muiden arvosteluihin majapaikkaa valitessa ja lukea, mitä hotellista sanotaan eri foorumeilla. Reppureissaajilla saattaa olla jo ympäri maailmaa tuttavia, jotka majoittavat matkaajan mielellään viikonlopun mittaisen minireissun ajaksi. Koska aika on rajallinen, ei sitä kannatakaan käyttää sängyssä löhöämiseen.

Kannattaa tutustua matkakohteeseen etukäteen edes sen verran, että kaikki asiat eivät tule perillä yllätyksenä. Sukkuloimiseen ja tietojen keräämiseen menee turhaa aikaa paikan päällä, ja siksi kannattaa ottaa etukäteen selvää esimerkiksi nähtävyyksistä ja suosituimmista illanviettopaikoista. Tärkeintä on kuitenkin astua seikkailuun avoimin mielin ilman minuuttiaikataulua ja tutustua parissa päivässä uuteen kulttuuriin. Seuraavalla kerralla tietää, tahtooko kaupungissa olla kauemminkin.

Viihdeuutiset

Tätä ei usein näe – tuhannet motoristit valtasivat Vatikaanin

Moottoripyöräilijät ja motoristijengit nähdään yleensä tien päällä pitkinä letkoina nahkaliiveissään. Monet moottoripyöräfanit kunnioittavat suuresti etenkin yhdysvaltalaista Harley Davidson -moottoripyörämerkkiä, joka viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhlavuottaan.

Roomassa ja Vatikaanissa juhlittiin viime viikonloppuna yhdysvaltalaisen vuonna 1903 perustetun Harley-Davidson Motor Companyn 110-vuotissyntymäpäiviä. Paikalle oli saapunut tuhansia eurooppalaisia motoristeja. Rooma-viikonlopun ohella moottoripyöräväki kävi tervehtimässä alkuvuodesta valittua paavia, joka siunasi monenkirjavaa kypäräkansaa taustaan, ikään, kokoon tai rotuun katsomatta.

Paikalle oli saapunut niin vapaa-ajan harrastajia kuin pahamaineisten moottoripyöräjengien väkeä. Vatikaanissa ei varmaankaan olla totuttu näkemään samanaikaisesti yhtä paljon mustiin nahkaliiveihin pukeutuneita motoristeja, joten Associated Pressin ikuistama näky on ainutlaatuinen.