Terveyspommi löytyy ruokakaapista – peittoaa jopa lääkkeet?

Terveys · Annika Kela

Pähkinöiden syömisen ja terveellisten rasvojen saamisen terveysvaikutuksia korostetaan monien hyvinvointiasiantuntijoiden toimesta, mutta lääkärien mukaan hyvien rasvojen hyötyjä ei vieläkään korosteta tarpeeksi.

Kardiologian asiantuntijat Aseem Malhotra ja Andrew Apps ovat kommentoineet Daily Mail -lehdelle, että monessa tapauksessa esimerkiksi pähkinät ovat tehokkaampia hoitokeinona kuin statiinien popsiminen.

Lääkärien mukaan sydänsairauksista, verisuonitaudeista ja korkeasta kolesterolista kärsivät ihmiset pitäisi saada vielä tietoisemmiksi pähkinöiden ja laadukkaan oliiviöljyn tarjoamista hyödyistä. Malhotran mukaan esimerkiksi pähkinät, öljyt ja omenat ovat monissa tapauksissa huomattu paremmin tehoaviksi hoitokeinona kuin pillereiden syöminen.

Lääkkeiden syöminen aiheuttaa monissa tapauksissa myös illuusion siitä, että niiden avulla potilas saa syödä muuten epäterveellisesti. Kun ihminen ei ota lääkkeitä ja muuttaa elämäntapojaan ja ruokailutottumuksiaan parempaan suuntaan, muutos terveydentilassa on kokonaisvaltaisempi.

Malhotran mukaan niiden ihmisten, joiden tila ei ole vielä vakava kannattaisi hoitaa itseään laadukkaan oliiviöljyn nauttimisella, pähkinöillä ja hedelmillä ennen kuin turvautuu jatkuvaan lääkkeiden syömiseen.