Suomalaisten suosikkijuoma ehkäisee ihosyöpää – syöpätutkijat ällistyivät

Viihdeuutiset · Annika Kela

Yhdysvalloissa teetetty ihosyöpätutkimus on antanut lupaavia tuloksia, sillä sen tulosten perusteella on todettu, että kahvin juominen ehkäisee pahalaatuisen ihosyövän muodostumista. Mittavassa valtion rahoittamassa tutkimuksessa tarkkailtiin 450.000 koehenkilöä kymmenen vuoden ajan.

Tutkimukseen osallistuneiden koehenkilöiden keski-ikä oli 63 vuotta ja tutkimuksen alkaessa kenelläkään heistä ei oltu todettu ihosyöpää. Tutkimuksen päätyttyä lähes 3.000 koehenkilöllä oli pahanlaatuinen ihosyöpä. Tutkijoiden yllätykseksi koehenkilöt, jotka joivat päivittäin kahvia olivat välttyneet pahalaatuiselta ihosyövältä.

Tutkijat huomasivat, että mitä enemmän koehenkilö joi kahvia, sitä parempi ennuste hänellä oli välttyä pahalaatuiselta ihosyövältä. Kansallisen syöpäsäätiön ammattijulkaisussa raportoitiin, että he jotka joivat vähintään neljä kuppia kahvia päivittäin vähensivät ihosyöpäriskiään jopa 20 prosentilla, verrattuna koehenkilöihin, jotka eivät juoneet kahvia ollenkaan.

Aiemmin ammattijulkaisussa kerrottiin analyysistä, jonka mukaan kahvi tuhoaa UV-säteilyn vahingoittavat solut, mutta jättää terveet solut rauhaan. Tutkijat ovat huomanneet, että neljä kuppia kahvia päivässä on optimaalinen määrä, jos haluaa saada siitä suurimman hyöydyn, Daily Mail uutisoi.

Mikäli kahvia juo enemmän, voi se aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten muun muassa verenpaineen nousua. Sen sijaan pahanlaatuisen ihosyövän ehkäisyssä, sillä on havaittu olevan erityisen tehokas vaikutus. Tämä on tietenkin hyvä uutinen meille kahvikansalaisille Suomessa, sillä tässä on jälleen yksi hyvä syy nauttia kahvia päivittäin.