Mies menetti puhekyvyn 15 vuotta sitten – sai nyt sanottua ”Rakastan sinua”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

2014 syksyllä sosiaalisessa mediassa levisi ALS-jäävesihaaste, jolla kerättiin varoja ALS-sairauden tutkimiseen. Moni otti innokkaasti osaa haasteeseen, mutta haastetta kritisoitiin muun muassa siitä, että itse varojenkeräyskohde jäi hauskan haasteen varjoon.

Nyt Not Impossible Labs on ladannut YouTube-kanavalleen videon, jossa kerrotaan ALS-tautia sairastavan Donin tarina ja se, miten häntä autettiin puhumaan ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.

Don ja Lorraine Moir ovat olleet naimisissa 26 vuotta. Kuuden vuoden aviovuoden jälkeen Donilla diagnosoitiin ALS. Lorraine kertoo, että ensimmäisenä vuonna Don pystyi vielä tekemään kaikkea, mutta sen jälkeen kyvyt alkoivat vähitellen hiipua. Sairauden vuoksi Don joutui hengityskoneeseen vuonna 1999 eikä ole pystynyt puhumaan 15 vuoteen. Not Impossible Labs kuuli Donin tarinan ja päätti, että asialle täytyi tehdä jotain.

Not Impossible Labs ja SpeakYourMind-säätiö kehittivät Donille laitteen, jonka avulla mies pystyy muodostamaan jälleen sanoja. Don oppi käyttämään laitetta melko helposti, koska se tehtiin mukaillen hänen aiempaa apuvälinettään, kirjaintaulua. Don oppi muodostamaan sanoja ja ensimmäiseksi asiakseen kirjoittikin vaimolleen, että Don rakastaa häntä. Don ei ole pystynyt ilmaisemaan rakkauttaan Lorrainelle 15 vuoteen.