Elokuva-arvostelussa Kingsman – Salainen palvelu

Elokuvat · Tim Isokivi

Agenttielokuvat ovat viime vuosina olleet tunnelmaltaan varsin tummanpuhuvia. Bourne-elokuvissa ja tuoreimmissa James Bondeissa huumoria ei juurikaan ole mukana, ja yleisilme on huomattavasti 60 ja 70-lukujen agenttijännäreitä synekmpi. Mikäli nykyisten salaisten agenttien tosikkomaisuus kyllästyttää, kannattaa katseensa suunnata Kingsman: The Secret Service -elokuvaan.

Gary ”Eggsy” Unwin (Taron Egerton) on isänsä epäselvissä olosuhteissa lapsena menettänyt nuori mies, jonka elämältä puuttuu päämäärä. Kaikki muuttuu hänen tutustuessaan edesmenneen isänsä kollegaan, kansainvälisessä vakoojajärjestössä työskentelevään Harry Hartiin (Colin Firth). Harry näkee nuoressa katujen kasvatissa potentiaalia, ja värvää hänet Kingsman-järjestön pääsykokeisiin. Ei aikaakaan, kun miesten tie vie heidät eksentrinen IT-miljardöörin, Richmond Valentinen (Samuel L. Jackson) jäljille.

Kingsman: Salainen palvelu -elokuva perustuu Kick-Ass -supersankariparodian luoneen Mark Millarin sarjakuvaan, ja sen ohjaajana tomii Kick-Assin elokuvaversion ja X-Men: First Class -elokuvan ohjannut Matthew Vaughn. Siinä missä Kick-Ass ruoti supersankaritarinoiden teemoja, tekee Kingsman samanlaisen käsittelyn vakoojaelokuville. Kyseessä on kuitenkin selkeä rakkaudenosoitus agenttiseikkailuja kohtaan, ja lajityypin ystäville tarjoillaankin riemukkaita viittauksia vakoojajännäreiden klassikoihin.

Pelkästä komediasta ei ole elokuvassa ole kyse, vaan Kingsman: Salainen palvelu tarjoaa lajityypille uskollisesti myös näyttäviä toimintakohtauksia. James Bondia tosin olisi vaikea kuvitella osallistumassa esimerkiksi epäilyttävästi Westboro Baptist Church -kohulahkoa muistuttavassa kirkossa tapahtuvaan veriseen joukkotappeluun.

Kicksmanin rooleissa nähdään Colin Firthin, Samuel L. Jacksonin ja Michael Cainen kaltaisia veteraaninäyttelijöitä. Pääroolin tekevä Taron Egerton ei kuitenkaan kalpene heidän rinnallaan, vaan lunastaa lopuksi paikkansa uskottavana ja tyylitajuisena sankarivakoojana.

Graafista väkivaltaa välttävien kannattaa jättää Kingsman suosiolla väliin, sillä Kick-Ass -elokuvien tapaan sitä nähdään huomattavasti esikuvia runsaammin. Muutoin ronskin huumorin, näyttävien toimintakohtausten ja tyylikkäiden vanhan ajan agenttiseikkailujen ystäville Kicksman: Salainen palvelu tarjoilee mainiota viihdettä alusta loppuun.

Lajityyppi: Komedia, toiminta, seikkailu

Ohjaaja: Matthew Vaughn

Pääosissa: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Michael Caine, Mark Strong, Mark Hamill, Jack Davenport

Ensi-ilta: 20.2.2015

Kesto: 2h 09 min

Ikäraja: 16

Pisteet: 4/5