7 syytä, miksi kannattaa nukkua alasti

Terveys · Annika Kela

Tieteellisin tutkimuksin on onnistuttu todistamaan, että alasti nukkuminen on keholle terveellisempää kuin vaatteet päällä nukkuminen. Yöpaitoihinsa kiintyneiden kannattaakin nyt heivata yövaatteet nurkkaan ja testata, kuinka paljon unen laatu paranee alasti nukkumalla. Elite Daily on listannut 7 syytä, miksi alasti nukkuminen kannattaa.

1. Nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee

Yhdysvaltalaiset unitutkijat ovat huomanneet, että ennen nukahtamista keho alkaa säädellä lämpötilaa automaattisesti. Kehon lämpötila laskee, jotta syvän unen saavuttaminen olisi mahdollista.

Yöpaidan pitäminen sekoittaa kehon luonnollisen lämmönsäätelyn ja sen seurauksena nukahtaminen kestää kauemmin ja unen laatu kärsii. Kehon lämmönsäätelyn häiriöt aiheuttavat tutkitusti unettomuutta ja levottomuutta.

2. Alapään tuulettaminen tekee hyvää

Yhdysvaltalainen lääkäri Jennifer Landa puhuu etenkin naisten alasti nukkumisen puolesta. Vaatteiden ja erityisesti alusvaatteiden heivaaminen auttaa kehoa säätelemään lämpötilaa myös alapäässä.

Päivän aikana jalkovälissä lämpötila saattaa nousta huimasti ja kainaloiden tavoin kehon suojaisat paikat saattavat hikoilla. Alasti nukkuminen auttaa alapäätä viilentymään ja sen seurauksena sukupuolielimet voivat paremmin ja terveellisemmin.

3. Seksikkäämpi olo

Alasti nukkumisesta tulee tutkijoiden mukaan seksikkäämpi olo, etenkin jos kumppanin vieressä nukutaan ilkosillaan. Alastomuus luo myös läheisyyden tunteen, josta mieliala paranee.

4. Hyvän unen seurauksena vatsan turvotus laskee ja keho kiinteytyy

The Huffington Post -lehden mukaan kehon lämmönsäätely vaikuttaa hormonaaliseen toimintaan kiihdyttävällä tavalla. Sen seurauksena kehon kortisoli- ja kolesterolitaso laskee. Vaikka energian kulutus laskee levon aikana, tarkoittaa se sitä, että energiaa varastoituu sitä hetkeä varten, kun on aika nousta ylös.

Olo tuntuu energisemmältä yöunien jälkeen ja se vaikuttaa myös ruokahalun ja näläntunteen säätelyyn. Hyvien unien jälkeen energiaa riittää pidemmäksi aikaa, eikä olo ole nälkäinen ja ylimääräinen mässäily vähenee.

5. Seksin harrastaminen lisääntyy

On loogista, että alasti nukkumisen seurauksena myös seksin harrastaminen lisääntyy, sillä kumppanin kanssa alasti oleminen lisää läheisyyttä ja se on kiihottavaa. Seksin harrastaminen, johtaa mielihyvään, joka johtaa onnellisempaan parisuhteeseen.

Lääkäri Jennifer Landan mukaan seksin harrastaminen ja läheisyyden tunne lisää kehossa oksitosiinin määrää, joka on tunnettu mielihyvähormoni. Oksitosiini vähentää stressiä ja riskiä sairastua masennukseen. Hyvän olon tunne saa ihmisen myös seksuaalisesti aktiivisemmaksi, eli se tarkoittaa lisää seksiä kumppanin kanssa.

6. Aamulla ei tarvitse käydä suihkussa

Monet aloittavat aamunsa käymällä suihkussa, etenkin kun olo on tunkkainen ja yön aikana tulee hikoiltua. Alasti nukkuminen pitää kehon sopivan viileänä yön yli ja aamulla olo on tavallista raikkaampi. Hikoilu vähenee tai jopa lakkaa sen jälkeen, kun on nukkunut yönsä alasti. Aamulla ei ole enää välttämätöntä käydä suihkussa.

7. Alasti nukkuminen on yksinkertaisesti helpompaa

Yövaatteiden huoltamisen ja pesemisen voi unohtaa, kun nukkuu alasti. Kaapin pohjalta ei tarvitse enää etsiä sopivaa yöpaitaa tai pohtia, koska viimeksi yökalsarit on pesty. Aamulla alaston herääjä laittaa päälleen arkivaatteensa ja välttää normaalin vaatehässäkän. Siinä säästää aikaa ja vaivaa.