Mount Everest uhkaa muuttua ulostevuoreksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nepalin ja Tiibetin rajalla sijaitseva Mount Everest on maanpinnasta mitattuna maailman korkein vuori. Noin 8.850 metrin korkuinen vuori houkuttelee paikalle vuosittain satoja kiipeilijöitä, jotka haluavat valloittaa Everestin.

Mount Everestin kiipeilijät ovat tuoneet mukanaan yllättävän ongelman. Nepalin vuorikiipeily-yhdistyksen johtaja Ang Tsering varoittaa kiipeilijöiden tuottavan niin paljon ulostetta vuorta pitkin kiivetessään, että se alkaa olla jo ongelma ympäristölle ja uusille matkailijoille esimerkiksi leviävien tautien takia

Vuoren varrella olevissa leireissä ei ole käymälöitä, joten kiipeilijät joutuvat tekemään tarpeensa luontoon. Ang Tserin mukaan useimmat heistä kaivavat lumeen kuopan, johon he jättävät jätöksensä. Vuoren huippua lähestyvillä kiipeilijöillä on tapana ulostaa pusseihin, joita he vain jättävät lojumaan sen rinteille.

Ang Tser kehottaa Nepalin hallitusta puuttumaan kiipeilijöiden epäsiistiin tapaan. Toistaiseksi maan johto ei kuitenkaan ole keksinyt ratkaisua ulosteongelmaan. Arvioiden mukaan jokainen vuorikiipeilijä jättää Everestille jälkeensä vähintään 8 kilon verran roskaa.