Tutkijat: Kaikilla sinisilmäisillä on sama esi-isä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kööpenhaminan yliopiston tutkimuslaitos on julkaissut hiljattain kattavan raportin tutkimuksestaan, josta käy ilmi, että kaikki maailman sinisilmäiset ovat kaukaista sukua keskenään. Ihmiset, joilla on siniset silmät ovat peräisin samasta esi-isästä.

Tieteellisten tutkimusten taustalla oli tieto, jonka mukaan sinisilmäisyys on syntynyt geenimutaation seurauksena. Tutkijoiden mukaan kaikki maailman ihmiset ovat olleet ruskeasilmäisiä ennen mutaatiota, joka havaittiin tapahtuneen noin 10.000 vuotta sitten.

Sinisilmäisten esi-isän geeneissä oli mutaatio, jonka takia hänen silmiensä väri oli sininen. Kööpenhaminan yliopiston teettämään tutkimukseen osallistui yhteensä 800 sinisilmäistä eri puolilta maailmaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 99,5 prosentilla heistä löytyi sama mutaatio heidän geeneistään. Tämä tarkoitti sitä, että heillä oli sukulaisuuteen viittava todiste heidän DNA:ssaan.

Geenimutaation uskotaan olevan peräisin yhdeltä esi-isältä. Elite Daily -lehden mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ruskeasilmäiset olisivat sukua keskenään tai peräisin yhdestä esi-isästä.

Tutkijoiden mielestä geenimutaation periytyminen ja sinisilmäisyyden menestyminen on ollut merkki siitä, että kyseistä piirrettä on pidetty viehättävänä ja vetoavana ominaisuutena kumppanin valinnassa. Kööpenhaminan yliopiston tutkijat ovat olleet innoissaan tuloksista ja he aikovat tehdä tulevaisuudessa aiheeseen liittyviä jatkotutkimuksia.