Historian tehokkain laserase tuhoaa kilometrien päästä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Scifi-elokuvissa on jo vuosikymmenten ajan nähty tehokkaita laseraseita, joiden säteet tekevät tuhoaan tarkasti ja tehokkaasti kilometrien päässä. Varsinkin Yhdysvaltojen armeija on kehittänyt laseraseita jo vuosikymmenten ajan varsin hyvällä menestyksellä. Nyt Lockheed Martin on esitellyt uuden superaseen.

Lockheed Martin
Lockheed Martin

Peräti 30 kilowatin laserase on saanut nimekseen ATHENA, eli Advanced Test High Energy Asset, ja sen kerrotaan olevan maailmanhistorian tehokkain laserase, muun muassa Engadget ja Huffington Post uutisoivat. Vertailun vuoksi tavallisen laserosoittimen teho on vain milliwatteja. ATHENA toimii yhdistämällä lukuisia lasersäteitä yhdeksi säteeksi aivan kuin Star Warsin Kuolemantähti aikoinaan teki valkokankaalla.

Kuolemantähden laserase, Kuva: Lucasfilms
Kuolemantähden laserase, Kuva: Lucasfilms

ATHENA-laserasetta testattiin 1,6 kilometrin päässä olleeseen autoon, jossa se teki pahaa jälkeä tuhoten auton moottorin kertaheitolla. Tulevaisuudessa aseen väitetään voivan pelastaa ihmishenkiä, koska koko ajoneuvoa ei enää tarvitse aina räjäyttää, joten matkustajat säilyvät siten hengissä. Myös auton mukana olleet tavarat säilyvät ehjänä tutkimuksia varten.