7 iltapalaa, jotka vievät yöunesi

Terveys · Annukka Heikkilä

Moni pyörii yö toisensa jälkeen väsyneenä sängyssä ilman, että saa unta. Unenpuute voi johtua stressistä tai siitä, että on katsonut liian myöhään television tai kannettavan tietokoneen sinistä valoa. Unenpuute voi myös johtua jostain suuhun laitetusta iltapalasta. Healthy Diet Base -sivusto on listannut iltapalat, joita ei kannata syödä ennen nukkumaanmenoa.

1. SuklaaSuklaassa ja varsinkin tummassa suklaassa on kofeiinia, joka valvottaa. Suklaa sisältää myös teobromiinia, joka saa sydämen lyömään nopeammin ja vaikeuttaa nukahtamista.

2. Tulinen ja mausteinen ruoka

Ruoansulatuksen kuuluu hidastua yöllä. Tulinen ruoka vaatii ruoansulatukselta kuitenkin ylimääräisiä ponnistuksia, minkä vuoksi se kiihtyy. Kun elimistö rauhoittumisen sijasta tekeekin yöllä töitä unenlaatu huononee ja unesta tulee katkonaista. Tulinen ruoka nostaa myös elimistön lämpötilaa, minkä vuoksi ihmisen voi olla vaikeampi nukahtaa.

3. Kahvi

Kahvissa on kofeiinia, jolla on piristävä vaikutus. Moni juo kahvia aamulla piristyäkseen, joten on sanomattakin selvää, että tällä kuumalla juomalla on samanlainen vaikutus myös yöllä nautittuna.

4. Alkoholipitoiset juomat

Alkoholi voi saada ihmisen nukahtamaan nopeammin, mutta se vähentää syvän unen määrää ja pienentää tärkeimmän unen vaihetta eli REM-unta olemattomiin. Alkoholin nauttiminen tekee unesta katkonaista ja vaikuttaa hengitykseen niin, että ajan myötä ihminen voi sairastua hengenvaaralliseen uniapneaan, jossa ihminen lakkaa hengittämästä unissaan.

5. Punainen liha

Proteiinipitoinen ruoka ja etenkin punainen liha vaatii paljon työtä ruoansulatukselta. Lihaa ei kannata syödä isoja määriä juuri ennen nukkumanmenoa, sillä se voi vaikeuttaa nukahtamista.

6. Makeiset

Makeiset aiheuttavat nopeita nousuja ja laskuja verensokerissa ja energian tasossa. Jos syöt päivällä sokerisia ruokia tai karkkeja joudut todennäköisesti päivällä nukkumaan nokoset. Jos makeisia syö ennen nukkumaanmenoa saa niin paljon energiaa nopeasti, että väsynyt olo lähtee pois. Kun uusi romahdus tapahtuu ja alkaa nukuttaa yöunia ei olekaan enää tarpeeksi jäljellä.

7. Vesi

Vaikka ruoansulatus käykin hitaamalla yöllä niin vesi menee elimistön läpi melko nopeasti. Jos juot illalla lasillisen vettä joudut luultavasti yöllä heräämään vessaan.