Nyt se on todistettu! Sää vaikuttaa ihmisen mielialaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni saa auringonpaisteesta energiaa, eikä meinaa syksyisin päästä sängystä millään ylös, kun on pimeää ja ulkona sataa vettä. Auringonvalo vaikuttaa ihmisten mielialaan, mutta niin tekevät myös muut sääolosuhteiden muutokset. Tässä Psychology Today -julkaisun lista.

1. Auringonpaiste tekee ihmisistä anteliaampia

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan ihmiset ovat auringon paistaessa anteliaampia. Psychology Today-sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan ihmiset tarjoavat auttavaa kättään ja autoilijat ottavat aurinkoisella säällä herkemmin liftareita kyytiin.

2. Talvi lisää negatiivisuutta

Talvella on pimeämpää ja pimeys vaikuttaa ihmisten vireystilaan. Pimeällä ihmiset ovat apaattisempia, huonotuulisempia ja väsyneempiä. Kylmä, pimeä tai märkä sää ei välttämättä tee loistavasta päivästä huonoa, mutta on tutkittu, että valmiiksi huonotuulisen ihmisen olo muuttuu selkeästi huonommaksi sään vaikutuksesta.

3. Auringonpaiste saa ihmiset tuhlaamaan rahaa

On tutkittu, että auringonpaiste saa ihmiset kuluttamaan enemmän rahaa. Hyvällä tuulella he ostavat herkemmin mukavia asioita itselleen tai tarjoavat niitä muille.

4. Sade tekee väsyneeksi

Accuweather-sivustolla julkaistun Jaap Denissen tekemän tutkimuksen mukaan sade vaikuttaa suuresti ihmisten energiatasoihin. Pilviset ja sateiset päivät saavat ihmiset kokemaan masennuksenkaltaisia oireita, kuten väsymystä ja alakuloisuutta.

5. Kuumuudessa väkivaltaisia rikoksia tehdään enemmän

On huomattu, että talviaikaan aseella tehtyjä rikoksia on huomattavasti vähemmän, kun taas kuumina päivinä aseen käyttö on yleisempään. Kuumalla ilmalla tehdään eniten rikoksia, joissa asetta käytetään pelottelun lisäksi myös ampumiseen.

6. Leuto ilmasto takaa onnellisimmat ihmiset

Sopivan lämmin ja illaksi viilenevä ilmasto on ihmisille kaikkein parhain. Ihmiset harrastavat enemmän ja viettävät aikaa pihalla, kun ei ole liian kylmä tai liian kuuma. Raikasta ilmaa hengittävät ihmiset ovat onnellisempia ja kokevat vähiten stressin tai masennuksen oireita.