Päiväunet huipputerveellisiä – viisinkertaistaa muistin toiminnan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Päiväunia nukkuvat ihmiset tietävät, miten paljon pienistä torkuista on hyötyä. Jaksaa paremmin, olo ei ole voimaton, energiatasot nousevat takaisin ylös ja aivotyöskentelykin tuntuu helpommalta. Kaikki eivät kuitenkaan osaa ottaa päiväunia eivätkä meinaa pystyä nukahtamaan päivällä, vaikka he olisivatkin uupuneita.

Jos uni tulee, päiväuniin tottumaton saattaa olla vielä enemmän sekaisin herätessään. Tutkimukset ovat todistaneet, että päivällä otetut päiväunet vaikuttavat terveyteen positiivisesti. Huffington Post -lehti kertoo saksalaisesta Saarlandin yliopiston tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan päivällä nukutut pienet unet vähentävät stressiä, lisäävät tuottavuutta ja auttavat muistia muistamaan päivän aikana kerättyä uutta informaatiota.

Tutkimuksessa torkut ottanut ryhmä muisti aiemmin kerrottuja asioita viisi kertaa paremmin kuin toinen ryhmä, joka ei saanut nukkua välissä ennen muistitestiä. Medical Daily kertoo Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -sivustolla julkaistun unitutkimuksen tuloksista, joiden mukaan jo 30 minuutin päiväunilla on suuri vaikutus terveyteen.

Tutkimuksessa oli 11 tervettä 25 – 32 -vuotiasta miestä, joiden annettiin nukkua vain kahden tunnin mittaiset yöunet. Univajeen vuoksi miehet kärsivät stressistä, verenpaineongelmista, korkeasta sykkeestä ja matalasta verensokerista. Kun miehet saivat nukkua 30 minuutin päiväunet kaikki tasot palasivat normaaleiksi lyhyistä yöunista huolimatta.