Postinen suututti suomenruotsalaiset – protesti leviää Facebookissa

Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Stara kertoi aiemmin tällä viikolla tapauksesta, jossa suomenruotsalainen asiakas suivaantui toden teolla saatuaan suomenkielisestä yrityksestä vastauksen tarjouspyyntöönsä suomeksi. Tapauksesta syntyi somessa melkoinen kohu. Samaan aikaan Facebookissa sai alkunsa toinenkin samankaltainen protestiliike.

postinen29032015

Posti otti taannoin käyttöön Postinen-kuoren, jonka sisällä mainospostia jatkossa jaetaan kotitalouksiin kaksi kertaa viikossa. Mainoskuoren tekstit ovat vain suomeksi, mikä on suututtanut monet suomenruotsalaiset. Vasabladet-lehden ja Yleisradion mukaan Facebook-käyttäjä Janne Nordlund käynnisti yhteisömediassa avoimen protestin Postia vastaan.

Nordlundin mukaan Postinen-kuoressa tulisi olla tekstit suomen kielen lisäksi myös ruotsiksi, koska Suomi on kaksikielinen maa. Hän kehottaa kielivalintaan tyytymättömiä osoittamaan mieltään palauttamalla Postinen-kuoret takaisin Postille.

– Palauttakaa Postinen-mainoslehtiset postilaatikoihin, kunnes niissä on informaatio myös ruotsiksi perustuslain mukaisesti, Facebook-protestissa kehotetaan.

Stara ei tänään tavoittanut postista henkilöä kertomaan onko Postinen-protesti mahdollisesti jo näkynyt jollain tavalla postilaatikoiden sisällössä. Seuraava Postinen jaetaan kotitalouksiin alkuviikosta. Postinen-kuoren tarkoituksena on auttaa erottamaan mainosposti muusta postista.

Mannersuomalaisista alle viisi prosenttia on ruotsinkielisiä.