Koskettava rasismin vastainen kokeilu Liettuassa – video leviää verkossa

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Rasismi on iso ongelma maailmanlaajuisesti ja rasismin vastaista työtä ja kampanjointia tehdään jatkuvasti. Liettualainen kaikenlaista kiusaamista ja syrjintää vastustava sivusto on tehnyt riipaisevan sosiaalisen kokeilun ja kuvannut videolle mitä tapahtuu, kun henkilön pitää kääntää toiselle häntä koskeva rasistinen viesti.

Videolla ihmiset tulevat istumaan odotushuoneeseen ja he luulevat olevansa menossa roolijakotilaisuuteen. Odotushuoneessa viereisellä sohvalla istuu tummaihoinen mies, joka on saanut viestin Facebook-seinälleen, mutta ei ymmärrä sitä, koska teksti on liettuaksi. Mies pyytää vieressä istuvaa henkilöä kääntämään viestin liettuasta englanniksi.

Vieressä istuvat henkilöt myöntyvät pyyntöön ilomielin, mutta heidän ilmeensä vakavoituu heti, kun he lukevat viestin. Osa ei halua kääntää rasistista tekstiä miehelle laisinkaan ja osa kehottaa poistamaan sen. Henkilöt, jotka suostuvat kääntämään viestin ovat aluksi hyvin vastahakoisia ja luettuaan tekstin miehelle pyytävät todella paljon anteeksi kirjoittaneen henkilön puolesta.

Sosiaalisen kokeilun teki juuri lanseerattu liettualainen sivusto Svetimageda.lt. Verkkosivu on digitaalinen käsikirja ja täynnä liettuankielisiä ohjeita, miten kannattaa toimia tai reagoida tilanteisiin, joissa kohtaa koulukiusaamista, rasismia, homofobiaa, pahoinpitelyä tai mitä tahansa muuta kiusaamisen muotoa.