Raskaana oleva äiti tupakoi – sikiön shokkireaktiot kuvattiin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tupakoinnin vakavat terveyshaitat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä. Osa odottavista äideistä ei kuitenkaan halua tai kykene lopettamaan tupakointia raskauden aikana ja osa vetoaa siihen, että tupakoinnin lopettamisesta syntyvät stressihormonit ovat haitallisempia kuin pahan tavan jatkaminen.

Durhamin yliopisto
Durhamin yliopisto

Uusi tutkimus esittää nyt vauvasta ultraäänikuvia, jotka voivat muuttaa monen mielen asiasta. Durhamin ja Lacasterin yliopiston tutkijat ovat nimittäin huomanneet ison eron tupakoivien ja tupakoimattomien äitien kantamien sikiöiden liikehdinnässä.

Tutkimuksessa tutkittiin 20 sikiön ultraäänikuvia. Sikiöitä tarkasteltiin neljään otteeseen 24-viikkoisesta 36-viikkoisiksi asti. Tutkijat huomasivat ultraäänikuvissa selkeää poikkeamaa toisiinsa nähden. Tutkimuksessa oli mukana neljä äitiä, jotka polttivat päivittäin noin 14 tupakkaa.

Tutkijat huomasivat, että tupakoivien sikiöt liikkuivat huomattavasti enemmän. Sikiöt koskettelivat kasvojaan ja peittivät kasvonsa ja suunsa käsillään. Liikehdintä on samankaltaista, mitä masentuneen tai stressaavan äidin sikiöltä on odotettavissa, mutta tutkijoiden mukaan tupakoivien äitien sikiöt liikehtivät ja näyttävät oireita huomattavasti enemmän.

Jos puntarissa odottavalla äidillä on se, että haluaako hän altistaa sikiönsä stressille vai tupakan myrkyille, kannattaa valita stressi ja lopettaa polttaminen. Tämän tutkimuksen mukaan stressi aiheuttaa vähemmän haittaa kasvavalle sikiölle kuin polttaminen ja saa vauvan tuntemaan olonsa epämukavaksi omassa pienessä kodissaan.