Vedonlyönnin ammattilainen Euroviisuista: ”Pertti Kurikan Nimipäivät hieno mahdollisuus”

Euroviisut Viihdeuutiset · Stara.fi

Vedonlyönnin ammattilaisena vuosikymmeniä toiminut Jorma Vuoksenmaa kertoi Staralle, millaisia mahdollisuuksia Euroviisut tarjoavat veikkaajille. Erityisen innoissaan Vuoksenmaa on tänä vuonna Suomen edustajan, Pertti Kurikan Nimipäivien, menestymismahdollisuuksista.

– Kun urheilu on vedonlyöntikohteena, ratkaistaan tapahtuma kentällä. Pelimarkkinan käyttäytyminen ei siis vaikuta itse lopputulokseen. Sen sijaan Euroviisuissa vedonlyöntipopulaatio ja lauluja äänestävä joukko ovat samantapaisia, Jorma Vuoksenmaa kertoi.

– Siksi Euroviisujen vedonlyönnissä kannattaa myötäillä suuren yleisön käyttäytymistä. Laskeviin kertoimin kannattaa lyödä kiinni nopeasti. Toisaalta, jos oman peli-idean kerroin on nousussa, kannattaa miettiä onko tämä osoitus siitä, etteivät vedonlyöjät – ja todennäköisesti äänestäjät – usko kappaleeseen.

– Nousevia kertoimia ei Euroviisuissa kannata pelata toisin kuin urheiluvedoissa, missä joukkojen käyttäytyminen voi sinänsä olla ennustavaa, mutta ei suoranaisesti korreloi vedonlyöntitapahtuman tuloksen muovautumiseen.

Jorma Vuoksenmaa
Jorma Vuoksenmaa

”Pörsseissä kertoimet jopa 40 prosenttia korkeampia”

– Toinen vedonlyönnin kohteesta riippumaton vedonlyöjän rahoja aina säästävä vinkki on lyödä vedot vedonlyöntipörsseihin. Perinteiset vedonvälittäjät ottavat Euroviisujen kaltaisissa viihdevedoissa jopa 30 prosenttia panoksista itselleen ja maksavat 70 prosenttia voittoina pelaajille, Vuoksenmaa vinkkaa.

– Valtiollisissa toto-peleissä Euroviisuista palautetaan tyypillisesti 70 prosenttia pelaajille. Sen sijaan vedonlyöntipörsseissä, missä ihmiset lyövät vetoja toisiaan vastaan, nousevat kertoimet ”huutokaupan” seurauksena korkeiksi, ja pörssit ottavat vain muutaman prosentin välityspalkkion voitoista. Pörsseissä kertoimet tulevat olemaan useimpien maiden kohdalla lähes 40 prosenttia korkeampia kuin perinteisillä vedonlyöntitoimistoilla.

– Tärkeää on lisäksi miettiä, miten suurten, toistensa kieltä ymmärtävien, maiden äänestäjät käyttäytyvät. Äänestävätkö he kansanmakuunsa sopivia, tutun kuuloisia lauluja vai onko naapurimaa inhokki, jolle ei ääniä anneta missään nimessä?

Voittava vedonlyönti perustuu ylikertoimien, eli todennäköisyyteen, verrattuna liian suurten kertoimien pelaamiseen. Miten voimasuhteita ja arvioita voi tehdä Euroviisuissa?

– Tarkkoja todennäköisyysarvioita on vaikea tehdä, koska merkittävää tilastointia tai mallintamista ei tämän kaltaisessa vedonlyöntitapahtumassa voi tehdä. Lauluja on vaikea luokitella samalla tavalla kuin esimerkiksi jalkapallojoukkueita voittoprosenttien, kunnon, kotiedun tai muun perusteella, Vuoksenmaa kertoo.

Tänä vuonna mukana on myös Australia. Vaikuttaako se jotenkin vedonlyöntiin?

– En osaa arvioida vaikutusta, koska en tiedä, miten moni innostuu puhelinäänestämään ja miten paljon aussituomarit antavat äänistään Englannille ja Irlannille kielen takia. Enkä tiedä, kokevatko eurooppalaiset aussit vieraiksi vai äänestävätkö he heitä uutuudenviehätyksen takia ”tervetuloa” –meiningillä.

Vaikka netissä toimintaansa pyörittävät vedonlyöntitoimistot usein omaavat eri kieliversioita nettisivuistaan, usein niillä on vain kourallinen maita, joissa ne ovat vahvoja. Antavatko yhtiöt arviosi mukaan matalia kertoimia Euroviisujen kisaajille, jotka tulevat maista, joissa niillä on paljon asiakkaita, ja toisaalta mahdollisesti ylikertoimia kisaajille, joiden puolesta ne eivät odota vetoja niin paljon?

– Tämä kuvaamasi käyttäytymismalli on silmiinpistävä. Jopa urheilussa kysynnän ja tarjonnan laki painaa alas niiden joukkueiden kertoimia, joita pelinjärjestäjän asiakkaat pelaavat. Tämä ilmiö näkyy sekä vedonlyöntipörsseissä että perinteisillä vedonvälittäjillä.

”PKN voi saada todellisen äänivyöryn”

Suomea edustaa Pertti Kurikan Nimipäivät. Minkälainen bändi PKN on vedonlyöjän kannalta?

– PKN on mahtava vedonlyönnillinen mahdollisuus! Yhtye erottuu muista, mikä on aina etu. Voittajavedon PKN:n puolesta lyöneelle on samantekevää, tuleeko PKN toiseksi vai jääkö se viimeiseksi. Siksi tällaisen ”joko tai” –bändin polarisoitunut voittotodennäköisyysjakautuma on vedonlyöjälle paljon parempi kuin mitäänsanomaton perusbiisi, joka ei herätä mitään tunteita – kerää vain varmuudella hajaääniä siten, että se päätyy keskikastiin, mutta ei ylemmäksi, Vuoksenmaa vinkkaa.

– PKN saattaa mennä eurooppalaisilta äänestäjiltä täysin ohi. Itse kappale on musiikillisessa mielessä melko brutaali. Siihen ei kukaan ihastu sinällään. Ihmiset saattavat myös tuntea olonsa epämukavaksi kehitysvammaisia kuunnellessaan.

– Mutta toisaalta punk-energia, aitous, kappaleen oivaltava ja jokaista vapautta arvostavaa ihmistä koskettava teksti saattaa osua suuriinkin joukkoihin todella lujaa. Silloin PKN voi saada todellisen äänivyöryn. PKN:n soittajien positiivisuus ja aitous voivat myös herättää voimakasta sympatiaa. Osa äänestäjistä haluaa varmasti liputtaa vammaisten ja punk-rockin puolesta.

– Kaikkien asioiden summana PKN:llä on täysi yllätysmahdollisuus Euroviisuissa. Kun suosimani vedonlyöntipörssi avaa kisaviikolla Euroviisu-markkinan, yritän tinkiä sieltä itselleni mahdollisimman korkeita kertoimia PKN:lle ja pelata yhtyettä tuhansilla, jos ihmiset antavat minulle haluamiani kertoimia.

– Uskon, että pörsseissä PKN:n voitolle voi saada jopa kertoimen 15 ylittäviä lukemia. Perinteiset vedonvälittäjät ottavat Euroviisuihin vain pieniä vetoja. Ja, kuten edellä sanoin, lähes poikkeuksetta pörssejä huonommilla kertoimilla.

jormavuoksenmaa02042015a

– Vaikka et tätä kysynytkään, en malta olla lisäämättä, että kuuntelen paljon punkkia ja punk-poppia. Työhuoneeni seinällä on esimerkiksi Buzzcocksin, The Boysin ja Stiff Little Fingersin keikkalistat, ja kaapeissani on toista sataa punk-levyä. PKN:n fani olen ollut vuosia.

– Kaksi vuotta sitten pääsin Luonteri Surfin keikalla yhteiskuvaan PKN:n Karin kanssa. Kävi ilmi, että olemme molemmat Luonteri Surfin ja Pojat-yhtyeen faneja, ja sain Karin nimmarin Poikien keikkalistaan.

Lordi teki historiaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisedustajana Euroviisut vuonna 2006. Oma arviosi siitä, mikä on mahdollisuus siihen, että PKN toistaa tempun?

– PKN saattaa hyvinkin yllättää osin Lordin reseptillä: rohkealla erottumisella. Olen valmis ostamaan PKN-vetoja, jos saan niitä edullisilla hinnoilla. Muutaman sadan euron fanivedot ostan varmasti. Saatan lähteä Wieniin jopa katsomaan finaalin. Nämä ovat ainutkertaiset Euroviisut, kun faniveto on luultavasti myös matemaattisesti edullinen veto, ja sitä pystyy nyt ostamaan kunnollisella panoksella.

Teksti: Urheiluviikko