Uskomaton leikkaus Venäjällä: Miehen pää siirretään toiseen vartaloon

Viihdeuutiset · Annika Kela

Venäläinen Valery Spiridonov on antanut suostumuksensa leikkaukseen, jossa hänen päänsä siirretään toiseen ihmisvartaloon. Leikkaus tulee olemaan ensimmäinen historiassa, jossa ihmispäälle tehdään siirto uuteen vartaloon.

Lääketieteen ammattilaiset ovat suhtautuneet operaation onnistumiseen epäröiden. Spiridonov on valmis ottamaan vastaan suuret riskit, joita leikkaukseen liittyy. 30-vuotias Valery sairastaa Werdnig-Hoffmanin tautia, joka on periytyvä lihassairaus.

Tautia sairastava kärsii lihassurkastumasta, jonka myötä potilas on liikuntarajoitteinen tai kokonaan liikuntakyvytön. Spiridonovin ennuste on huono ja sen takia hän haluaa elinsiirrolla uuden vartalon.

Leikkauksesta tulee vastaamaan lääkäri Sergio Canavero. Monimutkainen leikkaus tulee kestämään noin 36 tuntia ja operaation hinta tulee olemaan noin 10,5 miljoonaa euroa. Stara uutisoi aiemmin Cavaneron tutkimuksista, jotka koskivat ihmispäiden siirrännäisiä. Miehen mielestä lääketiede on jo sen verran kehittynyttä, että operaatio on mahdollisuudet onnistua.

Lääkärit ympäri maailmaa ovat olleet kauhistuneita leikkaussuunnitelmista. Heidän mukaansa leikkauksen onnistuminen on täyttä fantasiaa, eikä Spiridonovilla ole mitään mahdollisuuksia selvitä hengissä. Canavero puolustelee operaation onnistumista sillä, että päänsiirrännäinen tehtiin apinalle jo 45 vuotta sitten ja lääketiede on sen jälkeen kehittynyt. Eläin menehtyi kahdeksan tuntia leikkauksen jälkeen, kun vartalo alkoi hylkiä päätä. Toivottavasti Spiridonov todella tietää, mihin hän on ryhtymässä.