Tutkija selvitti miksi hait iskevät surffareihin

Viihdeuutiset · Annika Kela

Valitettavan monella ihmisellä on nykypäivänä sellainen käsitys, että hait saalistavat tietoisesti ihmisiä vedessä. Monet uskovat, että ihmiset kuuluvat osaksi petokalan ravintoa ja hait uivat uimarannalle sen takia, että ne voisivat pyydystää rantavedessä polskivia ihmisiä. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole.

Hait surmaavat vuosittain vain muutamia ihmisiä maailmassa. Australialaistutkijat haluavat muuttaa ihmisten harhakäsitykset lajista ja he ovat julkaisseet tutkimuksensa tulokset, joissa selitetään selkokielellä, miksi hai hyökkää ihmisen kimppuun. Hylkeet ovat haille ravintoa ja ne saalistavat ja seuraavat nimenomaan hylkeitä rannalle.

Vedessä uiva ihminen pitää usein hylkeeseen verrattavaa ääntä vedessä ja ihmisestä muodostuva varjo on erehdyttävän paljon hylkeen muotoinen. Taronga Zoo -eläintarhan tutkijat julkaisivat videon, jossa näytettiin hylkeen siluetti ja ihmisen siluetti. Video osoittaa, että valitettavan usein hai erehtyy luulemaan ihmistä hylkeeksi.

Petokala on toki ihmiselle vaarallinen, mutta tutkijat ovat onnistuneet osoittamaan, että hai ei saalista ihmistä, ja hyökkäykset ihmisiä kohtaan ovat johtuneet väärinkäsityksestä. Tutkijat haluavat löytää asiaan ratkaisun ja he ovatkin alkaneet seuraavaksi tutkia sitä, millä konstilla uimarit, surffarit ja muut vedessä telmijät saataisiin erottumaan hylkeistä. Toivottavasti, asiaan löytyy käytännöllinen ratkaisu ja haiden hyökkäykset jäävät historiaan.