Alko ei myynyt 17-vuotiaalle hiilihapotettua mehua – Alko myönsi ettei perustu lakiin

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa yli 4,7-prosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti on ainakin vielä toistaiseksi monopolisoitu pelkästään Alkon myymälöihin, joskin yhä useammat päättäjät ovat jo ilmaisseet haluavansa Suomen seuraavan eurooppalaista esimerkkiä ja saada viinit viimein myyntiin myös kauppojen hyllyille.

Alko
Alko

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa aiheuttaa ihmetystä tapaus, jossa 17-vuotiaalle nuorukaiselle ei myyty Alkossa hiilihapotettua mustaherukanlehtimehua, joka oli pakattu kuohuviinipulloon. Kontiolahtelaisen KontioMehun Pohjois-Karjalan Jakokoskella sijaitsevalla Kiiskisten sukutilalla valmistama Lehtikuohu ei sisällä lainkaan alkoholia, mutta silti Alko ei suostunut myymään sitä alaikäiselle asiakkaalle.

– Juomiamme ei valmisteta käymismenetelmällä, joten ne ovat täysin alkoholittomia.Juomamme on mitä mainioin alkumalja kaikille, myös lapsille sekä raskaana oleville, KontioMehu esittelee juomiaan verkkosivuillaan.

Alkolta tiedusteltiin eilen Facebookissa syytä päätökseen, ja tänään antamassaan vastauksessa Alkon edustaja myönsi, ettei päätös perustu lakiin. Sen sijaan Alko vetosi alan yhteissääntelyyn ja omavalvontaansa.

– Tämä päätös ei perustu lakiin, vaan alan yhteissääntelyyn ja Alkon omavalvontaan. Alko on ottanut tässä tiukan linjan, eikä meillä myydä alkoholijuomien näköisiä alkoholittomia alaikäisille lainkaan. Tällä hetkellä tilanne on tämä, Alkon edustaja vastasi.

– Alaikäiselle alkoholittomista juomista myydään vain limonadeja. Heille ei saa myydä täysin alkoholittomiakaan, alkoholijuomilta näyttäviä pakkauksia kuten kuohuviinejä, viinejä ja olutta (0,0 tilavuusprosenttia). Tämä on kaupanalan yhteinen päätös.

Nuori mies 2 viikkoa vaille 18 yritti ostaa aloholittoman kotimaisen Lehtikuohun myymälästänme. Ei myyty. Kyseessä mustaherukanlehtijuoma, johon lisätty hiilidioksidia. Mihin perustuu myynnistä kieltäytyminen?

Posted by Mika Vanne on 13. huhtikuuta 2015