Buckinghamin palatsin vahdinvaihto pieleen – vartija kaatui nolosti

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Buckinghamin palatsi on suosittu nähtävyys Lontoossa ja monet menevät kuvaamaan sen edustaa. Palatsirakennuksen lisäksi kuvia napsitaan usein myös näyttävästi pukeutuneista vartijoista, joilla on päällään punamusta univormu ja musta korkea karvalakki.

Vartijat eivät tunnetustu saa pelleillä eivätkä ilmehtiä ja heillä on tarkat säännöt siitä, miten palatsin edustaa valvotaan. Monet turistit ajoittavatkin palatsilla vierailun juuri siihen ajankohtaan, kun tapahtuu vahdinvaihto. Nyt julkisuuteen on noussut pieleen mennyt vahdinvaihto, kun yksi vartijoista kompastui ja kaatui melko näyttävästi.

Vahdinvaihdossa tapahtunut kaatuminen tallentui videolle. YouTubeen ladatulta videolta näkyy, miten vartija liukastuu kaivonkanteen, menettää otteensa kivääristään ja kaatuu maahan. Vartija alkoi hymyilemään ja nousi uudelleen seisomaan. Meni muutama sekunti, ennen kuin vartija sai ilmeensä uudelleen vakavaksi.

Buckinghamin palatsin vartijoilla on tarkka säännöstö, miten he saavat käyttäytyä, ja kaikki vartijat ovat korkeasti koulutettuja sotilaita. Aiemmin vartijoita on erotettu tehtävästään esimerkiksi sen vuoksi, että he ovat hymyilleet tai ilmeilleet. Vuonna 2014 uutisoitiin myös tapauksesta, jossa vartijaa uhkasi vankeusrangaistus, koska hän teki palatsin edustalla piruetin. Nähtäväksi jää, ymmärretäänkö videolla nähty kaatuminen vahingoksi vai tuleeko siitä joitain seurauksia vartijalle.