Solarium nostaa herpes-tartuntariskiä sukuelimissä

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Moni haluaa jatkaa kesällä saamaansa rusketusta tai päivittää talvella pimeän kalventamaa ihoa käymällä solariumissa. Solariumin erilaisista riskeistä on tehty lukemattomia tutkimuksia. Tutkimustuloksista on uutisoitu paljon, mutta usein riskit ovat liittyneet ihosyöpään.

Ihotautilääkäri Dawn Marie Davies paljastaa Yahoo-sivustolla, että solariumissa käyminen nostaa mahdollisuutta saada herpes sukuelimiin. Herpestartunta saadaan yleensä seksin tai suuseksin avulla, se on todella tartuntaherkkä ja leviää nopeasti.

Solariumit antavat herpesvirukselle miellyttävän kasvualustan. Bakteerit vahvistuvat hien avulla ja leviävät solariumin makuupinnalle. Ultraviolettisäteily voi tappaa viruksia, mutta solariumissa oleva säteily ei ole riittävän voimakas siihen, ja siksi se aiheuttaa bakteerissa päinvastaisen reaktion.

Solariumin ultraviolettisäteily ei ole tarpeeksi vahva tappaakseen herpesbakteeria, joten ärsyttäessään bakteeria se vain voimistuu entisestään. Antiseptiset puhdistusaineet vaikuttavat samalla tavalla. Solariumin puhdistusaineet ovat harvoin tarpeeksi voimakkaita tappamaan bakteeria, jolloin bakteeri voimistuu, kasvaa ja tulee immuuniksi myös puhdistusaineille ja on valmis tartuttamaan seuraavan solariumiin tulevan henkilön.