TAYS onnettomuuspaikalle osuville: ”Kuvaaminen ei ole ensiapua”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalaiset ovat perinteisesti erittäin kiinnostuneita seuraamaan pelastusviranomaisten toimintaa läheltä, ja se aiheuttaa usein ikäviä vaaratilanteita. Tämä huomattiin viimeksi tänään Tampereella, kun autiotalo paloi vilkkaan maantien varrella. Nyt Tampereen yliopistollinen keskussairaala on valistanut ihmisiä asiasta.

Sairaalan ensihoitokeskus julkaisi Facebook-sivuillaan kirjoituksen, jossa todetaan onnettomuuspaikkojen kuvaamisen lisääntyneen viime aikoina selvästi. Viime vuonna verkossa levisi mahdollisesta jäihin hukkumisesta valokuva, joka oli todennäköisesti ikuistettu ennen hätänumeroon soittoa. Nyt TAYS muistuttaa ihmisille, että onnettomuustilanteeseen ennen pelastusviranomaisia osuneille puhelin on ensisijaisesti hätänumeroon soittamista varten.

Älä kuvaa toisen hätää

Kuvaaminen onnettomuuspaikalla ja myös julkisilla paikoilla tapahtuneiden sairauskohtauksien yhteydessä on ensihoidon ammattilaisten mukaan lisääntynyt. Vaikka julkisilla paikoilla kuvaaminen on sallittua, on kuvaamisessa otettava huomioon ihmisarvon kunnioitus. Ensihoito- ja pelastustoimintaa ei myöskään saa häiritä.

Mikäli viranomaiset eivät vielä ole paikalla, on tärkein tehtäväsi ensiapu – kuvaaminen ei ole ensiapua. Viranomaisten ollessa paikalla toimi heidän ohjeidensa mukaan.

Älypuhelimelle on kaksi tarkoitusta hädässä; avun hälyttäminen ja tarvittaessa paikannus. Kolmanneksi voi ajatella ensiapusovelluksen käytön, mikäli tällainen on saatavilla.

Tays ensihoitokeskus valistaaÄlä kuvaa toisen hätääKuvaaminen onnettomuuspaikalla ja myös julkisilla paikoilla…

Posted by Tays ensihoitokeskus on 21. huhtikuuta 2015